KAKO DA BEZE BUDE SAVRŠEN Izbegnite ovih 6 grešaka koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Beze je osnova mnogih poslastica, ali ako vam ne uspe, upropastićete ceo trud.
Proverite da li i vi pravite neku od ovih grešaka.
Dodajete šećer prebrzo
Dobro napravljen beze je mnogo čvršći od obične pene od jaja. Belanca mogu da apsorbuju šećer, ali samo ako sipate postepeno. Najbolje je da dodate polovinu šećera kašiku po kašiku, dok mutite mikserom. Na kraju, dok je isključen mikser, postepeno dodajte ostatak pomoću lopatice.
Ne dodajete vinski streš
Kiselina će dodati volumen i strukturu. Potrebno vam je oko 1/4 kašičice vinskog streša na svaka dva do tri belanca. Ako nemate vinski streš možete da koristite limunov sok. Pola kašičice limunovog soka zameniće1/4 kašičice vinskog streša.
Posuda nije potpuno suva i čista
Ako je u posudi ostalo malo ulja ili ostatak žumanca, ili je činija mokra, belance neće pravilno da se zapeni, koliko god čvrsto da mutite.
Koristite jaja koja nisu sobne temperature
Bolje da izvadite jaja 15 minuta ranije nego da koristite ona direktno iz frižidera. Ipak, najbolje je da jaja odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi, pre pripreme bezea.
Dugo mutite belanca
Ako mutite prekratko belanca neće da dostignu čvrstu vršnu fazu već samo vlažnu fazu. Ali, ako ih mutite predugo, dobiće zrnastu konzistenciju.
Pečete beze na preniskoj temperaturi
Ako primetite da na površini bezea formira tečnost dok se peče, pokazatelj je da pečete na preniskoj temperaturi. Tada pojačajte temperaturu i skratite vreme pečenja.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)