KAKO DA BEZE BUDE SAVRŠEN Izbegnite ovih 6 grešaka koje se potkradu i iskusnim domaćicama
Beze je osnova mnogih poslastica, ali ako vam ne uspe, upropastićete ceo trud.
Proverite da li i vi pravite neku od ovih grešaka.
Dodajete šećer prebrzo
Dobro napravljen beze je mnogo čvršći od obične pene od jaja. Belanca mogu da apsorbuju šećer, ali samo ako sipate postepeno. Najbolje je da dodate polovinu šećera kašiku po kašiku, dok mutite mikserom. Na kraju, dok je isključen mikser, postepeno dodajte ostatak pomoću lopatice.
Ne dodajete vinski streš
Kiselina će dodati volumen i strukturu. Potrebno vam je oko 1/4 kašičice vinskog streša na svaka dva do tri belanca. Ako nemate vinski streš možete da koristite limunov sok. Pola kašičice limunovog soka zameniće1/4 kašičice vinskog streša.
Posuda nije potpuno suva i čista
Ako je u posudi ostalo malo ulja ili ostatak žumanca, ili je činija mokra, belance neće pravilno da se zapeni, koliko god čvrsto da mutite.
Koristite jaja koja nisu sobne temperature
Bolje da izvadite jaja 15 minuta ranije nego da koristite ona direktno iz frižidera. Ipak, najbolje je da jaja odstoje sat vremena na sobnoj temperaturi, pre pripreme bezea.
Dugo mutite belanca
Ako mutite prekratko belanca neće da dostignu čvrstu vršnu fazu već samo vlažnu fazu. Ali, ako ih mutite predugo, dobiće zrnastu konzistenciju.
Pečete beze na preniskoj temperaturi
Ako primetite da na površini bezea formira tečnost dok se peče, pokazatelj je da pečete na preniskoj temperaturi. Tada pojačajte temperaturu i skratite vreme pečenja.
PITA SA PAPRIKAMA RAJ ZA NEPCA Idealna za doručak ili večeru, najbolje ide uz šolju jogurta
Sočna i slasna, kao stvorena za jesen.
ŠTRUDLA SA MAKOM I VIŠNJAMA Poslastica posna na vodi mekana kao duša, a ukusa koji priča priče
Fenomanalna poslastica odlično se slaže sa šoljom čaja.
MAFINI SA BUNDEVOM Brzo gotovi, a svaki zalogaj je raj za nepca, ovakve do sada niste jeli
Sočni zalogajčići u super spoju sa bundevom, prste da poližete.
OČISTITE SUDOPERU ZA TREN OKA Sijaće se kao nova, a treba vam samo 1 namirnica, a nije soda bikarbona
Namirnica koju ima svaka domaćica izglancaće sudoperu začas.
SUPA OD PEČURAKA PO RECEPTU DŽEJMIJA OLIVERA Mirisna i ukusna, popraviće vam dan u trenu
Recept čuvenog kuvara za predjelo koje oduševljava od prvog zalogaja.
Komentari (0)