GRČKA KRALJICA Raskošna poslastica bogatog ukusa koja se topi u ustima

Ivana Pavlović

10:00

Sezonski recepti 0

Kremasta poslastica pogodna za sve važne prilike, ali i obične dane kada vam se jede nešto slatko.

torta grčka kraljica
Shutterstock

Potrebno je

Za kore:

  • 20 belanaca
  • 20 kašika šećera
  • 12 kašika brašna
  • 12 kašika oraha

Za krem:

  • 20 žumanaca
  • 180 g šećera
  • 120 g brašna
  • 1 l mleka
  • 250 g margarina 
  • 300 g lomljenog keksa
  • 300 g mlečne čokolade sa jagodom
  • 100 g mlevenih oraha

Za dekoraciju:

  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Odvojite žumance od belanaca. Umutite belanca u čvrst sneg pa dodajte 5 kašika šećera. Umutite pa dodajte 3 kašike brašna pa 3 kašike oraha.  Smesu izručite u kalup obložen pek papirom. Pecite oko 15 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Ponovite postupak još tri puta, ukupno treba da dobijete 4 kore. U jednoj posudi umutite žumance, šećer i brašno. Smesu prebacite u šerpu u kojoj je litar mleka, pa skuvajte. Dodajte margarin, lomljeni keks, lomljenu mlečnu čokoladu i orahe.  Sve dobro promešajte i filujte tortu. Dekorišite tortu šlagom.

 

 

 

 

Možda vas zanima:

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading