DA LI TREBA DA JEDETE GRAŠAK? Ako imate ovo, izbegavajte ga u širokom luku

Ivana Pavlović

11:00

Sezonski recepti 0

Grašak je namirnica bogata ugljenim hidratiama, vitaminima A, K, manganom i fosforom, ali određenim grupama ljudi može da izazove alergije i probavne smetnje.

grašak
Shutterstock

Optimalnim se smatra 3 do 4 kašike konzerviranog graška dnevno.

Kako navodi Healthshots.com grašak može određenim grupama da pogorša postojeće simptome.

Problemi sa stomakom

Grašak sadrži lektin koji može da dovede do nadimanja, gasova, zadržavanja tečnosti i gastritisa. 

Može da uspori apsorpciju minerala

Zbog sadržaja fitatne kiseline omešće apsorpciju gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka.

Možete da se ugojite

Zbog velike količine ugljenih hidrata može da dovede do povećanja težine.

Može da izazove probleme sa bubrezima

Zbog sadržaja velike količine proteina grašak može da izazove probleme u funkcionisanju bubrega.

Može da izazove bolove u zglobovima

Konzumiranje graška može da poveća nivo mokraćne kiseline u telu, što dovodi do bolova u zglobovima.

 

 

 

 

šopska salata

ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan

17:00

7 septembar, 2024

Sezonski recepti

Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.

Komentari (0)

Loading