DA LI TREBA DA JEDETE GRAŠAK? Ako imate ovo, izbegavajte ga u širokom luku
Grašak je namirnica bogata ugljenim hidratiama, vitaminima A, K, manganom i fosforom, ali određenim grupama ljudi može da izazove alergije i probavne smetnje.
Optimalnim se smatra 3 do 4 kašike konzerviranog graška dnevno.
Kako navodi Healthshots.com grašak može određenim grupama da pogorša postojeće simptome.
Problemi sa stomakom
Grašak sadrži lektin koji može da dovede do nadimanja, gasova, zadržavanja tečnosti i gastritisa.
Može da uspori apsorpciju minerala
Zbog sadržaja fitatne kiseline omešće apsorpciju gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka.
Možete da se ugojite
Zbog velike količine ugljenih hidrata može da dovede do povećanja težine.
Može da izazove probleme sa bubrezima
Zbog sadržaja velike količine proteina grašak može da izazove probleme u funkcionisanju bubrega.
Može da izazove bolove u zglobovima
Konzumiranje graška može da poveća nivo mokraćne kiseline u telu, što dovodi do bolova u zglobovima.
Možda vas zanima:
NAPRAVITE GRAŠAK OVAKO I BIĆE PREUKUSAN Ispašće hrskav i sočan umesto žilav, a evo u čemu je caka
Primenite jednostavne trikove iskusnih domaćica i uživajte u fenomenalnom ručku.
DODAJTE OVO U GRAŠAK Poznati kuvar otkriva kako da se zgusne bez zaprške
Lagano i jednostavno jelo zgusnuće se za tren oka uz pomoć samo jednog sastojka koji ima svaka domaćica.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Čarobni posni specijalitet: Slana pita od bundeve i krompira, kao iz bakine kuhinje
Slanu pitu od bundeve i krompira poslužite kao toplo ili hladno predjelo, ili kao lagani obrok nakon čorbice
Komentari (0)