DA LI TREBA DA JEDETE GRAŠAK? Ako imate ovo, izbegavajte ga u širokom luku
Grašak je namirnica bogata ugljenim hidratiama, vitaminima A, K, manganom i fosforom, ali određenim grupama ljudi može da izazove alergije i probavne smetnje.
Optimalnim se smatra 3 do 4 kašike konzerviranog graška dnevno.
Kako navodi Healthshots.com grašak može određenim grupama da pogorša postojeće simptome.
Problemi sa stomakom
Grašak sadrži lektin koji može da dovede do nadimanja, gasova, zadržavanja tečnosti i gastritisa.
Može da uspori apsorpciju minerala
Zbog sadržaja fitatne kiseline omešće apsorpciju gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i cinka.
Možete da se ugojite
Zbog velike količine ugljenih hidrata može da dovede do povećanja težine.
Može da izazove probleme sa bubrezima
Zbog sadržaja velike količine proteina grašak može da izazove probleme u funkcionisanju bubrega.
Može da izazove bolove u zglobovima
Konzumiranje graška može da poveća nivo mokraćne kiseline u telu, što dovodi do bolova u zglobovima.
ŠOPSKA SALATA Idealna za vrele dane, a voli je ceo Balkan
Dobila je naziv po Šopima, pripadnicima južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
KRILCA U ČILI SOSU Aromatična i pikantna, za izbirljive i one koji obožavaju ljuto
Neodoljivi spoj piletine i ljutog čili sosa, za pravo uživanje.
EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO NE PIJETE DOVOLJNO VODE Može da bude ozbiljno, zato bolje napunite čašu
Svakodnevna hidratacija neophodna je za pravilno funkcionisanje celog organizma, a premali unos vode može da utiče na zdravlje.
RECEPT DANA: POSNA REFORMA Raskošna poslastica koja je istog ukusa kao original, za sve važne događaje
Klasik srpske kuhinje sa čokoladom i orasima.
PASTA AMATRIĆIJANA U savršenom spoju sa slaninom i parmezanom, svaki zalogaj je gurmanski raj
Slasna i kremasta, polizaćete i tanjir koliko je ukusna.
Komentari (0)