LUBENICA JE ZDRAVA ALI AKO POJEDETE PREVIŠE NIJE 3 nuspojave koje mogu da vam utiču na zdravlje
Mnogima omiljeno sezonsko voće donosi niz zdravstvenih benefita, ali u konzumiranju bilo koje namirnice najbolje je da budete umereni.
Preporučuje se ograničenje na 300 g lubenice dnevno, ako uz nju ne konzumirate drugo voće.
Preterivanje sa konzumiranjem lubenice može da dovede do navedenih simptoma
Varenje
Od prevelike količine lubenice možete da dobijete nelagodu u stomaku, nadimanje, gasove ili dijareju, što izazivaju FODMAP tj fermentisani ugljeni hidrati koji se teško vare
IBS
Posebno vodite računa o količini lubenice koju pojedete, ako imate sindrom nervoznih creva, da biste izbegli navedene simptome.
Šećer
Zbog visokog glikemijskog indeksa lubenica može da podigne nivo šećera u krvi, zbog čega bi osobe sa dijabetesom trebalo da povedu računa. Srećom, glikemijsko opterećenje lubenice je nisko, što znači da male porcije neće izazvati velike probleme.
Boja kože
Vrlo retko velike količine lubenice mogu da dovedu do likopenije, promene boje kože u žuto -narandžasto.
BRZI KOLAČ SA JOGURTOM Jednostavan desert skupog ukusa, a totalno osvežavajući i kremast
Sočan i sladak, poći će vam voda na usta.
PILEĆA SALATA SA KIKIRIKIJEM I SUSAMOM Kremasta i slasna, ovakvu do sada niste jeli
Savršen spoj kremaste piletine, susama. jogurta i ostalih sastojaka osvojiće i one izbirljive.
POHOVANI KAČKAVALJ PRAVI RAJ ZA NEPCA Gurmansko predjelo koje se pravi lako, a smaže začas
Ukusa koji priča priče, osvojiće vas od prvog zalogaja.
DODAJTE OVO U SARME Biće sočne i slasne, recept iz 1952.godine oduševio domaćice na mrežama
Tajni sastojak zbog kojih će sarme biti neodoljive, a ukućani stajati u redu za još.
ŠOPSKA SALATA Omiljena salata nazvana po Šopima koje voli ceo Balkan
Šopi, pripadnici južnoslovenskih plemena koji su tokom srednjeg veka naseljavali centralne delove Balkanskog poluostrva, živeli su na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke, a bavili su se stočarstvom.
Komentari (0)