PANAKOTA KREM SA POMORANDŽOM Čuveni italijanski slatkiš lake pripreme i čarobnog ukusa

Ivana Pavlović

18:00

Sezonski recepti 0

Fenomenalni desert uspeće svima, a topi se u ustima.

panakota krem sa pomorandžom
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 velike pomorandže
  • 60 g šećera
  • 60 ml vode
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 kašičice celog crnog bibera u zrnu
  • 2 1/4 kašičice želatina bez ukusa
  • 94 ml svežeg soka od pomorandže, proceđenog
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 250 g mlaćenice

Priprema

Koru pomorandže oljuštite na trake širine 1,5 cm. U malom tiganju prodinstajte trake narandže sa šećerom, vodom, lovorovim listom i biberom u zrnu, dok se šećer ne rastvori, na umerenoj vatri. Preručite smesu u vatrostalnu posudu i ostavite da odstoji 2 sata, pa procedite sirup. Prelijte 3/4 kašičice želatina preko 30 ml soka od pomorandže pa pustite da odstoji, oko 10 minuta, tj sve dok želatin ne omekša. Zatim istružite želatin od narandže, pa mešajte u maloj šerpi, na tihoj vatri, sve dok se ne istopi. Dodajte preostali sok od pomorandže. Preručite u čaše i ostavite najmanje sat vremena u frižideru, dok se potpuno ne stegne. Pripremljeni šećerni sirup pomešajte sa slatkom pavlakom u maloj šerpi. Ostatak od 1 1/2 kašičicu želatina pospite preko krema i ostavite da odstoji dok želatin ne omekša, oko 10 minuta. Zagrejte, uz neprestano mešanje, samo dok se ne istopi, a zatim sipajte smesu u staklenu mericu. Zatim dodajte mlaćenicu i 30 ml šećernog sirupa i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Lagano prelijte mešavinu mlaćenice preko želatina od narandže i ostavite panakota krem u frižideru najmanje 6 sati, a najbolje preko noći. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading