NAPRAVITE KORNET ZA SLADOLED BRZO I LAKO Ostaje vam samo da uživajte u omiljenom desertu

Ivana Pavlović

12:00

Sezonski recepti 0

Potrebni su vam samo aparat za bakin kolač i sastojci koje već imate u frižideru.

kornet
Shutterstock

Potrebno je

  • 2 belanca
  • 80 g kristal šećera
  • kašičica vanilinog ekstrakta
  • prstohvat soli
  • 100 g glatkog brašna
  • 30 g maslaca
  • 50 g mlečne čokolade

Priprema

Premažite sa malo ulja aparat za bakin kolač pa ga zagrejte. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom, soli i ekstraktom vanile. Zatim dodajte otopljeni maslac i brašno. Dve kašike smese rasporedite u aparat pa pecite oko 90 sekundi. Izvađeni vafl uz pomoć kuhinjske krpe oblikujte u kornet. Otopite čokoladu pa pola kašičice dodajte na dno svakog korneta. 

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading