NAPRAVITE KORNET ZA SLADOLED BRZO I LAKO Ostaje vam samo da uživajte u omiljenom desertu
Potrebni su vam samo aparat za bakin kolač i sastojci koje već imate u frižideru.
Potrebno je
- 2 belanca
- 80 g kristal šećera
- kašičica vanilinog ekstrakta
- prstohvat soli
- 100 g glatkog brašna
- 30 g maslaca
- 50 g mlečne čokolade
Priprema
Premažite sa malo ulja aparat za bakin kolač pa ga zagrejte. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom, soli i ekstraktom vanile. Zatim dodajte otopljeni maslac i brašno. Dve kašike smese rasporedite u aparat pa pecite oko 90 sekundi. Izvađeni vafl uz pomoć kuhinjske krpe oblikujte u kornet. Otopite čokoladu pa pola kašičice dodajte na dno svakog korneta.
DOMAĆE PRINCES KROFNE Baka Ivanka nam je dala najbolji recept, ovako kremaste i mekane do sada niste jeli
Pogodne za obične dane kada vam se jede nešto slatko, ali i svečanu trpezu.
KESTEN TORTA Brza jesenja poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Savršena jesenja poslastica ukusa koji se pamti, za sve prilike.
PITA S KISELIM KUPUSOM I SUVIM MESOM Gurmanski delikates koji drži dugo sitim, a nema ko će ostati na 1 parčetu
Sočna i drugačija, najbolje ide uz šolju jogurta ili kiselog mleka.
SLANA TORTA OD PEČENIH PAPRIKA Predjelo posle koga nećete morati da ručate, za najbolju slavsku trpezu
Rapsodija ukusa koja se lako pravi, a držaće vas dugo sitim.
ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
Komentari (0)