TART TATIN Čuveni francuski desert sa zanimljivom pričom o nastanku, zamirisaće vam cela kuća
Slavni kulinarski kritičar Mauri Edmond Sailand, proslavio je ovaj desert čiji je recept objavio u jednoj od svojih knjiga, a desert su osmislile sestre Tatin, koje su zaboravile staviti testo i tako napravile, kako se ispostavilo, regionalni specijalitet.
Potrebno je
- 150 g maslaca
- 230 g brašna
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 manje jaje
- na vrh noža soli
Za nadev:
- 6 kiselijih jabuka
- 75 g maslaca
- 200 g šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte brašno, šećer i so, pa dodajte hladan maslac sečen na kockice. Rukama utrljajte da dobijete mrvičastu smesu. U jednoj posudi jaja viljuškom umutite pa dodajte u smesu. Mesite sve dok smesa da postane kompaktna, i ne dobijete prhko testo.Zatim ga zamotajte u streč foliju i ostavite u frižideru bar pola sata. Očistite jabuke i oljuštite ih od semenki, pa ih presecite na 4 dela. Karmelizujte šećer i maslac na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, dok ne postane svetlo karamel boje. Dodajte jabuke i pržite u karamelu 5 minuta. Izvadite testo iz frižidera pa ga malo premesite. Prebacite na papir za pečenje, pa zajedno sanjim prebacite preko pleha sa jabukama. Odlepite polako papir pa lagano kašikom "zašuškajte" krajeve testa do dna tepsije. Izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta kako bi tokom pečenja para od jabuka mogla da izlazi. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim ostavite 5 minuta. Okrenite naopačke da jabuke budu gore. Prohladite, pa dekorišite desert šlagom i kuglom sladoleda od vanile i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
KOH OD 4 JAJETA Sočni desert koji osvežava u trenu, san snova, a pravi se lako
Neodoljivi kolač nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto
Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO Ćufte će biti preukusne, a nikad vam ne bi palo na pamet
Dodajte ovaj sastojak u mleveno meso i uživajte u najboljim ćuftama.
SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
Komentari (0)