TART TATIN Čuveni francuski desert sa zanimljivom pričom o nastanku, zamirisaće vam cela kuća

Ivana Pavlović

19:00

Sezonski recepti 0

Slavni kulinarski kritičar Mauri Edmond Sailand, proslavio je ovaj desert čiji je recept objavio u jednoj od svojih knjiga, a desert su osmislile sestre Tatin, koje su zaboravile staviti testo i tako napravile, kako se ispostavilo, regionalni specijalitet.

tart tatin
Shutterstock

Potrebno je

  • 150 g maslaca
  • 230 g brašna
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 1 manje jaje
  • na vrh noža soli

Za nadev:

  • 6 kiselijih jabuka
  • 75 g maslaca
  • 200 g šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte brašno, šećer i so, pa dodajte hladan maslac sečen na kockice. Rukama utrljajte da dobijete mrvičastu smesu. U jednoj posudi jaja viljuškom umutite pa dodajte u smesu. Mesite sve dok smesa da postane kompaktna, i ne dobijete prhko testo.Zatim ga zamotajte u streč foliju i ostavite u frižideru bar pola sata. Očistite jabuke i oljuštite ih od semenki, pa ih presecite na 4 dela. Karmelizujte šećer i maslac na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, dok ne postane svetlo karamel boje. Dodajte jabuke i pržite u karamelu 5 minuta. Izvadite testo iz frižidera pa ga malo premesite. Prebacite na papir za pečenje, pa zajedno sanjim prebacite preko pleha sa jabukama. Odlepite polako papir pa lagano kašikom "zašuškajte" krajeve testa do dna tepsije. Izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta kako bi tokom pečenja para od jabuka mogla da izlazi. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim ostavite 5 minuta. Okrenite naopačke da jabuke budu gore. Prohladite, pa dekorišite desert šlagom i kuglom sladoleda od vanile i služite. Bon appetit!

 

 

Možda vas zanima:

trileće

OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto

15:06

19 novembar, 2024

Slatki kutak

Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.

Komentari (0)

Loading