TART TATIN Čuveni francuski desert sa zanimljivom pričom o nastanku, zamirisaće vam cela kuća
Slavni kulinarski kritičar Mauri Edmond Sailand, proslavio je ovaj desert čiji je recept objavio u jednoj od svojih knjiga, a desert su osmislile sestre Tatin, koje su zaboravile staviti testo i tako napravile, kako se ispostavilo, regionalni specijalitet.
Potrebno je
- 150 g maslaca
- 230 g brašna
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 manje jaje
- na vrh noža soli
Za nadev:
- 6 kiselijih jabuka
- 75 g maslaca
- 200 g šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pomešajte brašno, šećer i so, pa dodajte hladan maslac sečen na kockice. Rukama utrljajte da dobijete mrvičastu smesu. U jednoj posudi jaja viljuškom umutite pa dodajte u smesu. Mesite sve dok smesa da postane kompaktna, i ne dobijete prhko testo.Zatim ga zamotajte u streč foliju i ostavite u frižideru bar pola sata. Očistite jabuke i oljuštite ih od semenki, pa ih presecite na 4 dela. Karmelizujte šećer i maslac na tihoj vatri, uz neprestano mešanje, dok ne postane svetlo karamel boje. Dodajte jabuke i pržite u karamelu 5 minuta. Izvadite testo iz frižidera pa ga malo premesite. Prebacite na papir za pečenje, pa zajedno sanjim prebacite preko pleha sa jabukama. Odlepite polako papir pa lagano kašikom "zašuškajte" krajeve testa do dna tepsije. Izbockajte testo po vrhu na nekoliko mesta kako bi tokom pečenja para od jabuka mogla da izlazi. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim ostavite 5 minuta. Okrenite naopačke da jabuke budu gore. Prohladite, pa dekorišite desert šlagom i kuglom sladoleda od vanile i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
KUGLOF SA KARAMELOM IZ BAKINE KUHINJE Mekan, vazdušast i prepun hrskavih oraha
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNO MEDENO SRCE Ovo je najsočniji kolač koji ste ikada probali, a gotov je za pola sata
Ako postite, a jede vam se nešto slatko, evo savršenog kolača koji se brzo pravi, a ukus mu je savršen.
KOH SA MLEVENIM KEKSOM MILUJE NEPCA A savršen za iznenadne goste
Sočan i sladak, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
KOLAČ BRZI GONZALES GOTOV ZA TAČNO 3 MINUTA Nema paljenja rerne ni miksera
Savršen za iznenadne goste.
MUSAKA OD PEČENIH PAPRIKA BOLJA OD KLASIČNE Svaki zalogaj je raj za nepca
Zasitna i sočna, pravićete stalno.
POSNA DOBOŠ TORTA UKUSOM NIMALO NE ZAOSTAJE ZA ORIGINALOM Svi će vam tražiti dodatno parče
Savršena za slavu i sve praznike.
POHOVANE KRMENADLE ZA SAVRŠENU NEDELJU Ručak koji vole svi od 7 do 107 godina
Meso se lepi za prste.
RECEPT LEPE BRENE ZA PILETINU SA PEČURKAMA RASPAMETIO DOMAĆICE Brzo, jednostavno i preukusno jelo
Legendarna pevačica Lepa Brena jednom prilikom podelila je recept za jednostavno, brzo i preukusno jelo. U pitanju je zapečena piletina sa šampinjonima koja je vrlo zasitna, a nema ko je ne voli. A ako gledamo Breninu super liniju, rekli bismo i da ne goji.
BRZI KOLAČ SA BUNDEVOM I ORASIMA Baš kao onaj iz bakine kuhinje, mami i mirisom i ukusom
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
Komentari (0)