ČOKOLADNA BABKA SLAĐA OD KLASIČNE Poljska poslastica mekana kao duša, a svi će uzeti parče više
Ako volite čokoladu, ovaj slatki hleb ćete obožavati.
Potrebno je
- 3 kašičice sušenog kvasca
- 3/4 šoljice mleka
- 1/2 šoljice kristalnog šećera
- 2 jajeta plus 1 ekstra žumance
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 3 x 3/4 šoljice brašna
- 150 g nesoljenog, mekog putera
- 200 g crne čokolade (70%)
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte kvasac, mleko i kašičicu šećera pa promešajte viljuškom, pa ostavite da stoji 15 minuta ili dok ne postane penasto. Zasebno sjedinite jaja, žumance, cimet, preostalih 105 grama šećera i kašičicu soli. Dodajte brašno pa sve sjedinite mikserom. Dodajte kvasac i jaja i mutite na srednjoj brzini dok se sve ne stopi u kompaktnu smesu. Zatim smanjite brzinu i mutite 10 minuta dok smesa ne postane kremasta. Dodajte puter sečen na komade, pa pokrijte posudu. Ostavite na toplom sat do dva, dok smesa ne naraste. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte testo u oblik pravouganika 45 x 30 centimetara, namažite ga s preostalih 25 grama putera pa ga ravnomerno pospite čokoladom. Zatim oblikujte testo pa ga isecite po dužini. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pokrijte smesu i ostavite sat vremena da naraste. Pecite 40 do 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ohladite babku u plehu 10 minuta pa prelijte otopljenom čokoladom. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BABKA Poljski čokoladni hleb za prave sladokusce, sočan i mekan kao duša
Najčešće se pravi sa čokoladom, ali možete da dodate i mak, orahe i suvo grožđe. Kada jednom naučite tehniku pravljenja, posle ide lako. Pogodan za svaku svečanost, ali i obične dane kada bi da se zasladite.
BANANA HLEB BOLJI OD SVAKOG KOLAČA A uspeva i potpunim početnicima
Sočan i neodoljiv, bićete oduševljeni.
SLATKI HLEB SA BANANAMA I VIŠNJAMA Jednostavni desert koji pomera granice dobrog ukusa
Priprema je jednostavna, a ukus božanstven.
PRELIVENI SLATKI HLEB Sočan, sladak i mekan kao duša, za pravo uživanje
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)