POSNA DOBOŠ TORTA Mađarska raskošna poslastica koja ni malo ne zaostaje za originalom

Ivana Pavlović

16:00

Sezonski recepti 0

Čuvena mađarska poslastica nije dobila ime po muzičkom instrumentu, već mađarskom poslastičaru Jozefu Dobošu.

doboš torta
Shutterstock

Potrebno je

Za kore

  • 170 g šećera u prahu
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 3 šoljice meda
  • 3 šoljice kisele vode
  • 300 g brašna

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 1 čaša vode
  • 3 štangle čokolade za kuvanje
  • 1 kesica vanilin šećera

Za šećernu glazuru:

  • 200 g šećera
  • 20 g margarina
  • 2 kašike soka od limuna
  • margarin za podmazivanje noža

Priprema: 

Rernu zagrejte na 200 stepeni.  U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Umutite dobro. Smesu podelite na 3 dela. Utisnite prvi deo u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ponovite postupak još dva puta, ukupno treba da dobijete 3 kore. Čokoladu otopite na pari. Ušpinujte šećer sa vodom, pa dodajte mlevene orahe i otopljenu čokoladu. Dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Skinite sa šporeta, pa pustite da se prohladi. Pripremljenim filom premažite sve 3 kore, pa ređajte jednu preko druge. Zatim, premažite celu tortu ostatkom fila. Šećer propržite pa umešajte biljni margarin. Kuvajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte limunov sok. Vratite i kuvajte još malo, dok smesa ne postane tečna. Odvojenu koru prelijte glazurom od karamele. Pre sečenja nož premažite margarinom. Isecite koru na osam trouglova. Poslastica je gotova! Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading