POGAČA S LUKOM Aromatična i drugačija, za savršen početak dana, a svaki zalogaj budi čula
Pogodna za one koji poste, ali i one koji vole začinjena jela.
Potrebno je
- 500 g brašna (tip 500)
- 1 kocka posnog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 300 ml mlake vode
Fil:
- 4 srednja crna luka (sitno seckana)
- 2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- suvi začin po želji
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna (opciono)
Priprema
U posudi pomešajte kvasac, šećer i mlaku vodu. U veću posudu stavite brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini. U udubljenje sipajte aktivirani kvasac i dodajte maslinovo ulje. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo krpom i ostavite ga da se diže na toplom mestu oko 1 sat, dok ne udvostruči svoj volumen. Na srednjejakoj vatri, propržite sitno seckani crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte so, biber, suvi začin i sve dobro promešajte. Ostavite da se ohladi. Kada je testo naraslo, podelite ga na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik na pobrašnjenoj površini. Rasporedite prohlađeni fil od crnog luka ravnomerno preko oba pravougaonika testa. Uvijte svaki pravougaonik u rolat, stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje, i ostavite ih još petnaestak minuta da odmaraju. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite pogače u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju.
Možda vas zanima:
FOKAČA Aromatična italijanska pogača koja ide uz sve, ukusa koji priča priče
Pljosnata pogača koja se ukrašava začinskim biljem i maslinama, uzećete parče više.
MAKEDONSKA POGAČA Donosimo vam tradicionalni recept, biće mekana kao duša
Jednostavno se pravi, a osvojiće sve koji budu probali.
JOVANINA USKŠRNJA POGAČA MEKANA KAO OBLAK Vazdušasta i mirisna, za pravo zadovoljstvo
Napravite ovu mirisnu pogaču po receptu Jovane Ivanović iz sela Globoder, kod Kruševca.
NAJLEPŠA USKRŠNJA POGAČA Ukras svečane trpeze, uspeće svima, a mekana kao duša
Uspeće i potpunim početnicima, a dobićete brojne komplimente.
MUSAKA OD OSLIĆA Rapsodija ukusa savršena za dane posta, nećete ni primetiti da nedostaje meso
Soćna i slasna, ukućani će stajati u redu za još.
RUSKA SALATA KOCKE Priprema je jednostavna, a nema ko neće uzeti parče više
Dekorativno i sočno, ukrasiće svaku slavsku trpezu, a ukusom oduševiti goste.
MIKADO KOCKE U sočnom spoju sa omiljenim napitkom, tope se u ustima
Savršen spoj slatkiša i kafe, otopićete se od miline.
BAKA STANKIN PREBRANAC Krepi organizam u trenu, po receptu starom 40 godina
Držaće vas dugo sitim, a pravi je raj za nepca.
KIKIRIKI PUTER Kremasti namaz daje šmek svakom desertu, a najlepše ide sa palačinkama
Mažite ga samostalno na hleb ili dodajte u omiljeni desert, šta god da odaberete nećete da pogrešite.
Komentari (0)