MEDENA PITA SE TOPI U USTIMA Očaravajuća poslastica raspametiće goste na slavi, a izdašna i neodoljiva

Ivana Pavlovič

17:00

Slatki kutak 0

Ako volite čuvenu Medovik tortu, ovu pitu ćete obožavati.

medena pita
Shutterstock

Potrebno je

Za kore:

  • 50 g masti
  • 3 kasike meda
  • 90 g šećera
  • 5 kašika mleka
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 2 jajeta
  • 500 g mekog brašna

Za fil:

  • 0,5 l mleka
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 6 kašika pšeničnog griza
  • 1 limun
  • 300 g margarina

Za glazuru:

  • 250 g čokolade
  • 100 g margarina

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite mast, šećer, med, jaja, mleko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno pa zamesite testo i podelite ga na tri dela. Svaki deo tanko razvucite pa prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite sve dok ne porumene, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.  Zasebno pomešajte griz sa malo mleka, a ostatak mleka i šećer stavite da proključa. Kuvan griz ostavite da se prohladi, pa dodajte margarin i limunov sok. Podelite fil na 2 dela. Ređajte kore fil, pa završite trećom korom. Stavite u frižider i ostavite preko moći pa pravite glazuru. Čokoladu otopite sa margarinom na pari pa prelijte kolač. Prijatno!

Možda vas zanima:

šomloi galuška

ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče

17:00

10 novembar, 2024

Sezonski recepti

Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.

Komentari (0)

Loading