MEDENA PITA SE TOPI U USTIMA Očaravajuća poslastica raspametiće goste na slavi, a izdašna i neodoljiva
Ako volite čuvenu Medovik tortu, ovu pitu ćete obožavati.
Potrebno je
Za kore:
- 50 g masti
- 3 kasike meda
- 90 g šećera
- 5 kašika mleka
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 2 jajeta
- 500 g mekog brašna
Za fil:
- 0,5 l mleka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 kašika pšeničnog griza
- 1 limun
- 300 g margarina
Za glazuru:
- 250 g čokolade
- 100 g margarina
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite mast, šećer, med, jaja, mleko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno pa zamesite testo i podelite ga na tri dela. Svaki deo tanko razvucite pa prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite sve dok ne porumene, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zasebno pomešajte griz sa malo mleka, a ostatak mleka i šećer stavite da proključa. Kuvan griz ostavite da se prohladi, pa dodajte margarin i limunov sok. Podelite fil na 2 dela. Ređajte kore fil, pa završite trećom korom. Stavite u frižider i ostavite preko moći pa pravite glazuru. Čokoladu otopite sa margarinom na pari pa prelijte kolač. Prijatno!
Možda vas zanima:
ŠOMLOI GALUŠKA Čuvena mađarska poslastica koja u sebi sadrži ljubavnu priču, ukusa koji priča priče
Želeći da impresionira svoju izabranicu, davne 1956. godine, Karolj Golerič, glavni konobar legendarnog restorana „Gundel“ u Budimpešti, 1956. godine osmislio je čuveni desert. Sastojke iz kuhinje - piškote, čokoladni i vanila krem, rum, suvo grožđe i šlag, iskoristio je da napravi slatkiš kojim će obradovati svoju verenicu. Kako je devojka bila oduševljena, kao i svi koji su probali, recept je usavršavan, a dve godine kasnije pobedio je na sajmu u Briselu. S obzirom na to da je ličio na planinski venac pod snegom i brdima Šomlo, nazvan je „šomloi galuška“.
VEGANSKA TORTA BUDI SVA ČULA Sa avokadom i čokoladom, poći će vam voda na usta
Sve se izblenda i prelije, nema pečenja, a oduševljava na prvi zalogaj.
OPERA TORTA Poslastica sa kafom koja miriše na ljubav, za prave sladokusce
Francuska poslastica oduševiće sve ljubitelje kafe i slatkiša.
BLEDSKA KREMPITA Čuveni slatkiš mekan kao duša, idealan za slavsku trpezu
Zaštitni znak Bleda osvojiće i one koji ne vole slatko.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)