MEDENA PITA SE TOPI U USTIMA Očaravajuća poslastica raspametiće goste na slavi, a izdašna i neodoljiva
Ako volite čuvenu Medovik tortu, ovu pitu ćete obožavati.
Potrebno je
Za kore:
- 50 g masti
- 3 kasike meda
- 90 g šećera
- 5 kašika mleka
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 2 jajeta
- 500 g mekog brašna
Za fil:
- 0,5 l mleka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 6 kašika pšeničnog griza
- 1 limun
- 300 g margarina
Za glazuru:
- 250 g čokolade
- 100 g margarina
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi umutite mast, šećer, med, jaja, mleko i sodu bikarbonu. Dodajte brašno pa zamesite testo i podelite ga na tri dela. Svaki deo tanko razvucite pa prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite sve dok ne porumene, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zasebno pomešajte griz sa malo mleka, a ostatak mleka i šećer stavite da proključa. Kuvan griz ostavite da se prohladi, pa dodajte margarin i limunov sok. Podelite fil na 2 dela. Ređajte kore fil, pa završite trećom korom. Stavite u frižider i ostavite preko moći pa pravite glazuru. Čokoladu otopite sa margarinom na pari pa prelijte kolač. Prijatno!
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA KRALJICA SVEČANE TRPEZE Prepuna fila i kremasta, polizaćete i tanjir
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
KARAMEL TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Svakim zalogajem mami na parče više
Kremasta i savršena, uzećete parče više.
BEZGLUTENSKA TORTA SA JABUKAMA ODUŠEVILA DOMAĆICE Džejmi Oliver je baš ovako pravi
Aromatična i preukusna, savršena za praznike.
TIRAMISU TORTA JOŠ BOLJA OD KOLAČA Kremasta i brza, polizaćete i tanjir
Savršena za prave kafoljupce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)