TIRAMISU SA BELOM ČOKOLADOM Još slađi od originala, poći će vam voda na usta

Izvor: Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Italijanski klasik na drugačiji način za sve sladokusce.

tiramisu sa belom čokoladom
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • veliko pakovanje piškota
  • 3 dl instant kave sa šećerom

Za posipanje:

  • kapućino i čokolada u prahu

Za krem

  • 500 ml pavlake za šlag
  • 500 g svežeg kravljeg sira 
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g bele čokolade
     

Priprema

U jednoj posudi pomešajte sir sa šećerom. Zasebno umutite pavlaku za šlag, pa dodajte sir i šećer i opet umutite. Umešajte otopljenu belu čokoladu. Skuvajte kafu sa šećerom, pa kada se prohladi, u nju umačite piškote. Slažite na tacnu. Premažite polovinom kreme pa poslažite drugi red piškota. Opet premažite kremom gore i sa strane. Pospite sa kapućinom i čokoladom u prahu. Stavite tiramisu u frižider da se dobro prohladi pa secite na kocke. Bon appetit!

 

Komentari (0)