RUSKA TORTA KOJA JE OSVOJILA DOMAĆICE U SRBIJI Napravite Medovik i svekrva će vam pozavideti

Trpeza

14:24

Slatki kutak 0

Prema istorijskim podacima, medovik tortu osmislio je mladi kuvar na ruskom dvoru još u 18. veku kako bi impresionirao caricu Elizabetu Aleksejevnu.

medovik torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za kore:

- Jaja 3 komada

- Šećer 150 g

- Med 150 g

- Puter 100 g

- Soda bikarbona 1 kašičica

- Brašno 450 g

Za krem:

- Pavlaka (20% masti) 800 ml

- Šećer u prahu 200 g

- Vanilin šećer 1 kašičica

Priprema:

U šerpi na srednjoj temperaturi otopite puter, med i šećer, mešajući dok se šećer ne rastopi. Dodajte sodu bikarbonu i mešajte dok smesa ne postane penasta i svetlobraon boje. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U velikoj posudi umutite jaja, a zatim dodajte smesu sa medom i puterom. Dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko testo. Podelite testo na 8 jednakih delova. Razvucite svaki deo testa u tanku koru (oko 2-3 mm debljine) i isecite krugove prečnika oko 20 cm. Pecite svaku koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ostavite kore da se ohlade.

U velikoj posudi umutite pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst krem. Na tanjir za serviranje stavite prvu koru i premažite je kremom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i krem. Premažite ceo kolač kremom, uključujući i stranice. Ostatke kora izmrvite i pospite po vrhu i stranama kolača. Ostavite kolač u frižideru najmanje 6 sati, a najbolje preko noći, kako bi se kore lepo natopile kremom.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading