RUSKA TORTA KOJA JE OSVOJILA DOMAĆICE U SRBIJI Napravite Medovik i svekrva će vam pozavideti
Prema istorijskim podacima, medovik tortu osmislio je mladi kuvar na ruskom dvoru još u 18. veku kako bi impresionirao caricu Elizabetu Aleksejevnu.
Potrebno je:
Za kore:
- Jaja 3 komada
- Šećer 150 g
- Med 150 g
- Puter 100 g
- Soda bikarbona 1 kašičica
- Brašno 450 g
Za krem:
- Pavlaka (20% masti) 800 ml
- Šećer u prahu 200 g
- Vanilin šećer 1 kašičica
Priprema:
U šerpi na srednjoj temperaturi otopite puter, med i šećer, mešajući dok se šećer ne rastopi. Dodajte sodu bikarbonu i mešajte dok smesa ne postane penasta i svetlobraon boje. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U velikoj posudi umutite jaja, a zatim dodajte smesu sa medom i puterom. Dobro izmešajte. Postepeno dodajte brašno i mesite dok ne dobijete glatko testo. Podelite testo na 8 jednakih delova. Razvucite svaki deo testa u tanku koru (oko 2-3 mm debljine) i isecite krugove prečnika oko 20 cm. Pecite svaku koru u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Ostavite kore da se ohlade.
U velikoj posudi umutite pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst krem. Na tanjir za serviranje stavite prvu koru i premažite je kremom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i krem. Premažite ceo kolač kremom, uključujući i stranice. Ostatke kora izmrvite i pospite po vrhu i stranama kolača. Ostavite kolač u frižideru najmanje 6 sati, a najbolje preko noći, kako bi se kore lepo natopile kremom.
Možda vas zanima:
MEDOVIK TORTA SA VIŠNJAMA Jednostavna, brza, sočna i lagana, po ukusu joj nema ravne
Još sočnija od originala, prste da poližete.
MEDOVIK TORTA ZA PRAVE SLADOKUSCE Po receptu za početnike, uspeće bukvalno svima
Savršena za sve svečane prilike.
CEZAR SALATA Dijetalna, zasitna i preukusna, nećete biti gladni satima
Savršenog ukusa, pravićete stalno.
MEDOVIK TORTA PO RECEPTU ZA POČETNIKE Lako i brzo, svako može da je napravi
U savršenom spoju sa medom, ukrasiće svaku svečanu trp'ezu.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)