RUŽIČASTA DAMA Kolač koji osvežava u ovim zimskim danima, penast i vazdušast, pravi zimski sladoled

Izvor: Tatjana Badarević

17:03

Slatki kutak 0

Na svako parče stavite malo preliva od malina.

kolač
Shutterstock

Sastojci:

  • 4 belanceta
  • 4 kašike šećera
  • 4 ravne kašike brašna

Preliv za koricu:

  • 120 ml vrućeg mleka
  • 1 kesica burbon vanile

Za I fil:

  • 500 ml mleka
  • 4 kašika šećera
  • 4 žumanceta
  • 1 kesica pudinga od čokolade
  • 100 g mlečne čokolade
  • 100 g putera

Za II fil:

  • 500 ml slatke mlečne pavlake
  • 500 g malina
  • 1 šolja šećera
  • 2 kašičice agar agara

Priprema:

1. Prvo napravite koricu. Umutite belanca u čvrst sneg sa šećerom. Umešajte polako brašno. Ispecite tanju koricu. Nisam sigurna za dimenzije, jer sam kupila onaj kalup prsten što se širi, ali pravougaoni. Elem, korica je tanka. Peče se na 180 stepeni 25 minuta. Hladnu koricu preliti vrućim mlekom. U mleko stavite burbon vanilu.

2. Prvi fil. Umutite žumanca sa šećerom i kesicom pudinga od čokolade. Dodajte 2 dl mleka i sve sjedinite. Preostalo mleko stavite da provri. Dodajte smesu od pudinga i žumanaca i skuvajte kao svaki puding. Sklonite sa vatre, pa dodajte mlečnu čokoladu i puter. Mešajte dok se ne istopi sve i sve ne sjedini. Vruć fil odmah sipajte preko korice. Ostavite tako da se ohladi. Možete slobodno i u frižideru. Za drugi fil prvo stavite u šerpu maline sa šećerom. Ja sam koristila smrznute. Od momenta kada provri kuvajte kao za džem 10 minuta. Sipajte kroz cesiljku pa ispasirajte dobro zbog semenki. Ostavite sa strane. Umutite čvrsto pavlaku. Ako nema šećera dodajte 2 kašike prah šećera. Od malina odvojite 2 kašike. Agar agar napravite po uputstvu sa kesice. Dodajte dve kašike sirupa od malina (bar tako meni izgleda) i promešajte sipajte u umućenu pavlaku i dalje mutite mikserom. Dodajte dve trećine malina, a ostatak ide kao preliv. Maline se dodaju polako. Pošto je kao sirup tečno lako se dodaju. Sipajte preko prvog fila i stavite u frižider na 3 do 4 sata. Na svako parče stavite malo preliva od malina.

Bonus video:

Jafa kolač - Brza i slatka poslastica Sastojci: 2 narandže 2 šolje brašna 1 kesica praška za pecivo 1 kašika šećera 4 kašike ulja 2 jaja Priprema: 1. Oprane narandže isecite na kockice (jednu sa korom, drugu bez). 2. U posudu stavite iseckane narandže i blendirajte. Dodajte šećer, ulje, jaja, prašak za pecivo i brašno, pa dobro promešajte. 3. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 170°C. Pecite 40 minuta. 4. Za preliv, rendajte narandžu i skuvajte preliv. 5. Pečeni kolač prelijte hladnim prelivom i ostavite da upije. 6. Seckajte na kockice i po želji ukrasite čokoladom. ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Komentari (0)