POSNE ŽERBO KOCKE Čuveni mađarski slatkiš u nepogrešivoj kombinaciji ukusa

Ivana Pavlović

15:00

Slatki kutak 0

Fenomenalan kolač za sve svečane prilike.

posne žerbo kocke
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

Za testo:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 100 ml sojinog mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 500 g brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 250 g margarina
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer

Za fil:

  • 250 g mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • džem od kajsija

Za glazuru:

  • 150 g posne čokolade
  • 40 g margarina
  • 2 kašike ulja

Priprema:

U toplom mleku izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i dve kašike brašna. Dobro promešajte i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. U brašno dodajte prašak za pecivo, a zatim i margarin sobne temperature isečen na listiće, šećer i vanilin šećer. Sve dobro promešajte, pa dodajte kvasac i umesite glatko testo. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru 20-30 minuta. Testo podelite na 4 jednaka dela, pa svaki razvucite tanko u obliku pravougaonika. Prvu koru stavite u pleh pomoću oklagije i premažite sa 4 kašike džema od kajsije. Pospite orasima koje ste izblendirali sa šećerom. Stavite drugu koru i stavite preko, pa premažite džemom i pospite orasima i šećerom. Isto uradite i sa trećom korom, a četvrtu samo stavite preko i izbockajte viljuškom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Otopite čokoladu sa margarinom i uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi.

Batat (slatki krompir) nije u srodstvu s običnim krompirom – pripada porodici povijuša. Poreklom je iz Srednje i Južne Amerike, a koristi se hiljadama godina. Bogat je vlaknima, vitaminima A i C, ima niži glikemijski indeks i više antioksidanasa. Može se peći, kuvati, pržiti ili praviti pire, dok su mu i listovi jestivi, pa se koriste u salatama i čorbama. #trpeza #mojatrpeza #batat #slatkikrompir #kuhinja #fyp #viral #viraltiktok #fypシ゚viral #fypシ゚ ♬ original sound - Moja Trpeza

Komentari (0)