BLEDSKA KREMPITA Poslastica koju je najviše voleo Josip Broz Tito

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Neodoljivu poslasticu osmislio je poslastičar Ištvan Lukačević 1953.godine, na Bledu.

bledska krempita
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

  • 500 g lisnatog testa
  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 11 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera

Za drugi fil:

  • 500 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera u prahu 

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite, pa razvucite oklagijom, i izbockajte viljuškom na par mesta. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohladi, pa isecite lisnato testo na dva jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca. U jednoj posudi umutite penasto žumanca sa četiri kašike šećera. Dodajte prosejano brašno i gustin, pa promešajte. Nalijte 200 ml mleka, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Zakuvajte u šerpi mleko sa šećerima. Kad krene da vri, umešajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno, umutite belanca u čvrst šne, pa lagano umešajte u vruć fil. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa ostavite sa strane. U pleh stavite lisnato testo, pa nanesite žuti fil, pa umućenu slatku pavlaku. Preko nanesite lisnato testo i pospite  krempitu šećerom u prahu. 

 

Komentari (0)