BLEDSKA KREMPITA Poslastica koju je najviše voleo Josip Broz Tito
Neodoljivu poslasticu osmislio je poslastičar Ištvan Lukačević 1953.godine, na Bledu.

Potrebno je:
- 500 g lisnatog testa
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite, pa razvucite oklagijom, i izbockajte viljuškom na par mesta. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohladi, pa isecite lisnato testo na dva jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca. U jednoj posudi umutite penasto žumanca sa četiri kašike šećera. Dodajte prosejano brašno i gustin, pa promešajte. Nalijte 200 ml mleka, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Zakuvajte u šerpi mleko sa šećerima. Kad krene da vri, umešajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno, umutite belanca u čvrst šne, pa lagano umešajte u vruć fil. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa ostavite sa strane. U pleh stavite lisnato testo, pa nanesite žuti fil, pa umućenu slatku pavlaku. Preko nanesite lisnato testo i pospite krempitu šećerom u prahu.
Možda vas zanima:

BLEDSKA KREMPITA Biser Slovenije koji je Tito obožavao, osvaja ukusom od 1953
Bledsku krempitu napravio je 1953. Ištvan Lukačević.

BLEDSKA KREMPITA Omiljena poslastica pokojnog maršala, a polizaćete i tanjir koliko je ukusna
Kremasta i vazdušasta, bila je omiljeni kolač maršala Josipa Broza Tita.

FRANCUSKA KREMPITA Očaravajuća poslastica sa višnjama u savršenom slatko-kiselkastom spoju
Fenomenalna poslastica ukrasiće svaku svečanu trpezu.

BLEDSKA KREMPITA Biser Slovenije koji budi sva čula, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Sočna i slatka, otopićete se od miline.

LIMUN BRAUNI ZA SAVRŠEN VIKEND Kremast i sočan, u neodoljivom slatko-kiselkastom spoju ukusa
Lagan i sočan, savršen za vrele letnje dane.

PALAČINKE SA CIMETOM Jednostavne, brze i sočne, zamirisaće cela kuća
Naprave se brzo, a pojedu odmah.

BEČKA ŠTRUDLA Mirisna poslastica sa jabukama oboriće s nogu sve koji je budu probali
Nema ko vam neće tražiti recept.

NEODOLJIVA NUGAT TORTA Kremasta i bombastična, za sve prilike kada vam se jede nešto slatko
Toliko je ukusna, nema ko će joj odoleti.

Komentari (0)