BLEDSKA KREMPITA Poslastica koju je najviše voleo Josip Broz Tito
Neodoljivu poslasticu osmislio je poslastičar Ištvan Lukačević 1953.godine, na Bledu.
Potrebno je:
- 500 g lisnatog testa
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Lisnato testo odmrznite, pa razvucite oklagijom, i izbockajte viljuškom na par mesta. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 15 do 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite da se prohladi, pa isecite lisnato testo na dva jednaka dela. Žumanca odvojite od belanaca. U jednoj posudi umutite penasto žumanca sa četiri kašike šećera. Dodajte prosejano brašno i gustin, pa promešajte. Nalijte 200 ml mleka, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Zakuvajte u šerpi mleko sa šećerima. Kad krene da vri, umešajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zasebno, umutite belanca u čvrst šne, pa lagano umešajte u vruć fil. Umutite dobro slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa ostavite sa strane. U pleh stavite lisnato testo, pa nanesite žuti fil, pa umućenu slatku pavlaku. Preko nanesite lisnato testo i pospite krempitu šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
BLEDSKA KREMPITA Omiljena poslastica Josipa Broza Tita koju je 1953. osmislio Ištvan Lukačević
Savršenog ukusa, oboriće s nogu sve koji je budu probali.
BLEDSKA KREMPITA Biser Slovenije koji je Tito obožavao, osvaja ukusom od 1953
Bledsku krempitu napravio je 1953. Ištvan Lukačević.
BLEDSKA KREMPITA Omiljena poslastica pokojnog maršala, a polizaćete i tanjir koliko je ukusna
Kremasta i vazdušasta, bila je omiljeni kolač maršala Josipa Broza Tita.
KREMPITA ZA 10 MINUTA Nema paljenja rerne, jaja i kora, a ukusa koji govori više od 1000 jezika
Kremasta i lagana, nestaće sa stola odmah.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)