LENJA PITA SA MAKOM Mirisna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje
Sočna i slatka, a super ide uz čaj ili kafu.
Potrebno je:
Za testo:
- 170 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 300 g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil od maka:
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g mlevenog maka
- 100 g putera
- rendana korica od 1/2 limuna
- 200 ml mleka
- 2 belanceta
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umutite puter sa šećerom u prahu. Onda dodajte žumanca i dobro sjedinite. Dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i zamesite glatko, prhko testo. Podelite ga na dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Ostavite u frižideru dok pripremate fil. U šerpi zagrejte mleko, šećere i puter. Umešajte mleveni mak ilimunovu koricu, pa zakuvajte dok se ne zgusne. Pustite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst sneg, pa pažljivo dodajte u prohlađeni mak. Rastanjite veći deo testa, pa ga stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Fil ravnomerno rasporedite preko kore. Ostatak testa rastanjite, pa stavite preko fila. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, pa secite na kocke.
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA VIŠNJAMA MIRIŠE NA LJUBAV Sve se samo pomeša i peče, a i dupla mera je malo
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
LENJA PITA S JABUKAMA ZA NEDELJU KOJA SE PAMTI I dupla mera će biti malo
Mirisna i sočna, prste da poližete.
LENJA PITA SA MERAMA "NA ČAŠE" Slatko zadovoljstvo po starom bakinom receptu
Sočna i mekana, najbolje odmah stavite duplu meru.
LENJA PITA SA MAKOM Klasik na drugačiji način, a nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Sočna i slatka, a mekana kao duša.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)