LENJA PITA SA MAKOM Mirisna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje
Sočna i slatka, a super ide uz čaj ili kafu.
Potrebno je:
Za testo:
- 170 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 300 g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil od maka:
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g mlevenog maka
- 100 g putera
- rendana korica od 1/2 limuna
- 200 ml mleka
- 2 belanceta
Priprema:
Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umutite puter sa šećerom u prahu. Onda dodajte žumanca i dobro sjedinite. Dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i zamesite glatko, prhko testo. Podelite ga na dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Ostavite u frižideru dok pripremate fil. U šerpi zagrejte mleko, šećere i puter. Umešajte mleveni mak ilimunovu koricu, pa zakuvajte dok se ne zgusne. Pustite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst sneg, pa pažljivo dodajte u prohlađeni mak. Rastanjite veći deo testa, pa ga stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Fil ravnomerno rasporedite preko kore. Ostatak testa rastanjite, pa stavite preko fila. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, pa secite na kocke.
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA VIŠNJAMA MIRIŠE NA LJUBAV Sve se samo pomeša i peče, a i dupla mera je malo
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
LENJA PITA S JABUKAMA ZA NEDELJU KOJA SE PAMTI I dupla mera će biti malo
Mirisna i sočna, prste da poližete.
LENJA PITA SA MERAMA "NA ČAŠE" Slatko zadovoljstvo po starom bakinom receptu
Sočna i mekana, najbolje odmah stavite duplu meru.
LENJA PITA SA MAKOM Klasik na drugačiji način, a nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Sočna i slatka, a mekana kao duša.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)