LENJA PITA SA MAKOM Mirisna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje

Ivana Pavlović

13:30

Slatki kutak 0

Sočna i slatka, a super ide uz čaj ili kafu.

lenja pita sa makom
Printscreen

Potrebno je:

Za testo:

  • 170 g putera 
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanceta
  • 300 g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za fil od maka:

  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g putera
  • rendana korica od 1/2 limuna
  • 200 ml mleka
  • 2 belanceta

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. U jednoj posudi umutite puter sa šećerom u prahu. Onda dodajte žumanca i dobro sjedinite. Dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i zamesite glatko, prhko testo. Podelite ga na dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Ostavite u frižideru dok pripremate fil. U šerpi zagrejte mleko, šećere i puter. Umešajte mleveni mak ilimunovu koricu, pa zakuvajte dok se ne zgusne. Pustite da se prohladi. Belanca umutite u čvrst sneg, pa pažljivo dodajte u prohlađeni mak. Rastanjite veći deo testa, pa ga stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Fil ravnomerno rasporedite preko kore. Ostatak testa rastanjite, pa stavite preko fila. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu, pa secite na kocke.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading