LENJA PITA SA MAKOM Klasik na drugačiji način, a nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Sočna i slatka, a mekana kao duša.
Potrebno je
Za kore:
- 400 g brašna
- 150 g masti
- 150 g šećera
- rendana korica limuna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Nadev:
- 200 g mlevenog maka
- 3 kašike griza
- 1 belance
- 100 g šećera
- 2 dl mleka
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi sjedinite brašno, mast, šećer, koricu limuna i prašak za pecivo. Ostavite ga pola sata u frižideru.Zatim razvucite polovinu testa, pa dobro izbockajte viljuškom. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pomešajte mleveni mak sa grizom, pa prelijte sa 2 dl ključalog mleka. Pustite da se ohladi. Dodajte umućeno belance i šećer, pa smesu rasporedite preko testa. Gornjom korom preklopite, pa izbockajte testo. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Lenju pitu isecite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Možda vas zanima:
LENJA PITA SA MAKOM BUDI SVA ČULA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode
Svi će vam tražiti dodatno parče.
LENJA PITA BEZ RAZVLAČENJA TESTA Kolač detinjstva koji osvaja na prvi zalogaj
Priprema je jednostvana, a ukus fantastičan.
LENJA PITA SA MAKOM Mirisna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa, za pravo uživanje
Sočna i slatka, a super ide uz čaj ili kafu.
LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)