LENJA PITA SA MAKOM Klasik na drugačiji način, a nema ko će ostati na samo jednom parčetu

Ivana Pavlović

15:30

Slatki kutak 0

Sočna i slatka, a mekana kao duša.

lenja pita sa makom
Printscreen

Potrebno je
Za kore:

  • 400 g brašna
  • 150 g masti
  • 150 g šećera
  • rendana korica limuna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Nadev:

  • 200 g mlevenog maka
  • 3 kašike griza
  • 1 belance
  • 100 g šećera
  • 2 dl mleka
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi sjedinite brašno, mast, šećer, koricu limuna i prašak za pecivo. Ostavite ga pola sata u frižideru.Zatim razvucite polovinu testa, pa dobro izbockajte viljuškom. Prebacite u pleh obložen pek papirom. Pomešajte mleveni mak sa grizom, pa prelijte sa 2 dl ključalog mleka. Pustite da se ohladi. Dodajte umućeno belance i šećer, pa smesu rasporedite preko testa. Gornjom korom preklopite, pa izbockajte testo. Pecite oko 20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Lenju pitu isecite na kocke i pospite šećerom u prahu. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading