NEODOLJIVI KUGLOF MEKAN KAO DUŠA Savršen za rođendane i bitne datume, gosti će biti oduševljeni

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Naziv kuglof se koristi u Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i u zapadnoj Sloveniji dok je u Gornjoj Austriji poznat kao vacker ili vacka, a u Poljskoj babka. Najraniji poznati recept za kuglof se pojavio 1581. godine, u knjizi Marka Rupolta. Ako želite da dobijete na ukusu možete da umešate čokoladu, suvo grožđe, banane ili maline, kombinacija je bezbroj. Savršen je za sve proslave i važne događaje.

kuglof
Shutterstock

Potrebno je:

  • 250 g brašna
  • 200 g šećera
  • 150 ml g ulja
  • 4 jajeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml mleka
  • prstohvat soli

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kalup obložite pek-papirom. U jednoj posudi umutite jaja, pa dodajte šećer, ulje i mleko. Zasebno, pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Suve sastojke postepeno dodajte u smesu sa jajima, pa dobro umutite. Smesu izlijte u pripremljen kalup i pecite 40 do 50 minuta. Pečen kolač ostavite 10 do 15 minuta u kalupu da se prohladi, pa izvadite, secite i služite.

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading