GALETA SA KAJSIJAMA I mirisom i ukusom budi nostalgiju na detinjstvo

Ivana Pavlović

12:47

Slatki kutak 0

U isto vreme i hrskava i sočna.

galeta sa kajsijama
Printscreen

Potrebno je:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 150 g hladnog putera
  • 2 kašike šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 4-5 kašika hladne vode

Za fil:

  • 8-10 kajsija
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika gustina (ili griza)
  • 1 kesica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile
  • malo limunovog soka

Za posipanje:

  • 1 jaje za premazivanje
  • malo smeđeg šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 190 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Utrljajte puter sve dok ne dobijete sitne mrvice.Polako sipajte hladnu vodu. Napravite disk pa umotajte u foliju i ostavite bar pola sata u frižideru. Iseckajte kajsije na kriške pa pomešajte sa šećerom, gustinom, vanilom i malo limunovog soka. Pustite da odstoji dok se ohladi. Razvijte prohlađeno testo u krug na pek papiru. Na sredinu stavite kajsije, uz ostavljanje oko 5 cm slobodnog ruba. Preklopite slobodan rub testa prema sredini preko voća, stvarajući nepravilne ivice. Onda ih premažite umućenim jajetom i pospite prah šećerom. Pecite galetu oko 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading