GALETA SA KAJSIJAMA I mirisom i ukusom budi nostalgiju na detinjstvo
U isto vreme i hrskava i sočna.
Potrebno je:
Za testo:
- 250 g brašna
- 150 g hladnog putera
- 2 kašike šećera
- 1 prstohvat soli
- 4-5 kašika hladne vode
Za fil:
- 8-10 kajsija
- 2 kašike šećera
- 1 kašika gustina (ili griza)
- 1 kesica vanilin šećera ili nekoliko kapi ekstrakta vanile
- malo limunovog soka
Za posipanje:
- 1 jaje za premazivanje
- malo smeđeg šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 190 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Utrljajte puter sve dok ne dobijete sitne mrvice.Polako sipajte hladnu vodu. Napravite disk pa umotajte u foliju i ostavite bar pola sata u frižideru. Iseckajte kajsije na kriške pa pomešajte sa šećerom, gustinom, vanilom i malo limunovog soka. Pustite da odstoji dok se ohladi. Razvijte prohlađeno testo u krug na pek papiru. Na sredinu stavite kajsije, uz ostavljanje oko 5 cm slobodnog ruba. Preklopite slobodan rub testa prema sredini preko voća, stvarajući nepravilne ivice. Onda ih premažite umućenim jajetom i pospite prah šećerom. Pecite galetu oko 35 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.
Možda vas zanima:
KUGLOF SA KARAMELOM IZ BAKINE KUHINJE Mekan, vazdušast i prepun hrskavih oraha
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNO MEDENO SRCE Ovo je najsočniji kolač koji ste ikada probali, a gotov je za pola sata
Ako postite, a jede vam se nešto slatko, evo savršenog kolača koji se brzo pravi, a ukus mu je savršen.
KOH SA MLEVENIM KEKSOM MILUJE NEPCA A savršen za iznenadne goste
Sočan i sladak, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
KOLAČ BRZI GONZALES GOTOV ZA TAČNO 3 MINUTA Nema paljenja rerne ni miksera
Savršen za iznenadne goste.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)