Pivarice kao iz bajke: Tajna posnih kiflica s pivom i šerbetom koje su prhke, mirisne i savršeno mekane

Slobodanka Ćorić

09:30

Slatki kutak 0

Ove kiflice su lagane, mirišljave, nežne kao pena, a šerbet im daje onu neodoljivu mekoću

kifle
bakinakuhinja.rs

Ako postoji jedan slavski posni klasik koji nikada ne izlazi iz mode, to su naše stare, porodične pivarice. Mnoge domaćice se muče sa testom pravljenim od piva, jer ume da bude tvrdo ili žilavo — ali uz pravu tajnu prhkosti, sve ispadne besprekorne!

Ove kiflice su lagane, mirišljave, nežne kao pena, a šerbet im daje onu neodoljivu mekoću „kao duša“. Ko ih jednom napravi, stalno im se vraća.

Sastojci
Za testo:

2 šolje hladnog piva

1 šolja ulja

5 i po šolja brašna

1 prašak za pecivo

Za šerbet:

3 šolje šećera

2 šolje vode

1 vanilin šećer

korica i sok jednog limuna

Još:

oko 100 g mlevenih oraha (ili kokosa) za valjanje

Priprema
1. Napravite šerbet (mora biti potpuno hladan!)

U šerpu sipajte šećer i vodu, dodajte vanilin šećer i kolutove limuna. Kuvajte oko 10 minuta od trenutka ključanja. Ostavite da se potpuno ohladi — ovo je važno, jer se vruće kiflice umaču u hladan sirup.

kifle bakinakuhinja.rs
 

2. Testo za pivarice

U činiju sipajte ulje i hladno pivo — upravo ovo daje prhkost. Dodajte prašak za pecivo, zatim postepeno umešajte 5,5 šolja brašna.
Mešajte kratko varjačom, pa samo malo rukama da se sve sjedini. Testo ne sme dugo da se mesi.

Zamotajte ga u foliju i odložite u zamrzivač 20–30 minuta.

kifle bakinakuhinja.rs
 

3. Oblikovanje

Testo podelite na dva dela. Svaki razvucite u krug i isecite na trougliće.
Filujte džemom pomešanim sa mlevenim posnim keksom (to sprečava curenje). Uvijajte kiflice i ređajte na pleh.

Pecite na 180°C oko 30 minuta, dok blago ne porumene.

4. Završni korak – čarolija prhkosti

Vruće kiflice umočite u hladan šerbet na 1–2 sekunde, odmah izvadite i uvaljajte u mlevene orahe ili kokos.
Ako se kiflice ohlade, malo produžite vreme u šerbetu.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading