MEKANA KAO DUŠA! Recept za savršenu štrudlu sa orasima: Topi se u ustima i nestaje brže nego što mislite
Priprema je jednostavna, rezultat izvanredan, a upozorenje samo jedno
Ako želite štrudlu koja je mekana kao pamuk, puna mirisa oraha i sočna baš kao nekada kod baka – ovo je pravi recept. Priprema je jednostavna, rezultat izvanredan, a upozorenje samo jedno: nestaje začas!
Potrebno:
Testo:
1 kg brašna
1 kocka kvasca
1 kesica praška za pecivo
6 kašika šećera
5 kašika ulja
3 jaja
2 dl vode
2 dl mleka
Fil:
500 g mlevenih oraha
5 kašika šećera
mleko po potrebi
Kako se pravi štrudla koja miriše na dom
U mlaku vodu dodajte kvasac i dve kašičice šećera pa ostavite par minuta da se podigne. U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte ostatak šećera, ulje, mleko, kvasac i prašak za pecivo. Postepeno umešajte brašno i napravite mekano, glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste.
Kada je testo udvostručilo volumen, podelite ga na dva dela i rastanjite.
Sočni orah-fil
U šerpi pomešajte orahe, šećer i malo mleka. Dodajte mleko postepeno – cilj je da fil bude gladak, maziv i mirišljiv, a ne previše redak. Kratko zagrejte na slaboj vatri da orasi omekšaju.
Premažite testo filom, urolajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
Pečenje i finale
Pecite na 180–200°C, dok ne dobije onu savršenu zlatno-braon boju koja obećava da će štrudla biti meka, vazdušasta i sočna.
Kada se malo ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte.
Ova štrudla je zasigurno jedna od onih koje se jedu “na brzinu, samo još jedno parče”, a prste ćete lizati sigurno!
POSNA JAFA ROZEN TORTA Ako ne znate šta da pravite za svetog Nikolu, ovaj kolač biće zvezda vaše trpeze!
Ako razmišljate šta da spremate za slavu, ovaj kolač je pravi izbor za vas
MEKANA KAO DUŠA! Recept za savršenu štrudlu sa orasima: Topi se u ustima i nestaje brže nego što mislite
Priprema je jednostavna, rezultat izvanredan, a upozorenje samo jedno
VRHUNSKI STARINSKI RECEPT Carska torta sa orahom i žutim filom, izdašna, kremasta i neodoljiva
Ludi recept idealan za bilo kakav odmor
POSNE PALAČINKE OD 2 SASTOJKA Kuvar otkriva trik zbog kojeg su uvek tanke i mekane!
Omiljene palačinke možete da jedete i tokom posta, a kuvar otkriva trik koji će ih učiniti savršenim.
VASINA TORTA Čuvena srpska poslastica bogatog ukusa sve slatkiše baca u drugi plan
Vasina torta je prava poslastica za sve sladokusce!
Komentari (0)