MEKANA KAO DUŠA! Recept za savršenu štrudlu sa orasima: Topi se u ustima i nestaje brže nego što mislite

Slobodanka Ćorić

15:02

Slatki kutak 0

Priprema je jednostavna, rezultat izvanredan, a upozorenje samo jedno

štrudla sa orasima
Shutterstock

Ako želite štrudlu koja je mekana kao pamuk, puna mirisa oraha i sočna baš kao nekada kod baka – ovo je pravi recept. Priprema je jednostavna, rezultat izvanredan, a upozorenje samo jedno: nestaje začas!

Potrebno:

Testo:

1 kg brašna

1 kocka kvasca

1 kesica praška za pecivo

6 kašika šećera

5 kašika ulja

3 jaja

2 dl vode

2 dl mleka

Fil:

500 g mlevenih oraha

5 kašika šećera

mleko po potrebi

Kako se pravi štrudla koja miriše na dom

U mlaku vodu dodajte kvasac i dve kašičice šećera pa ostavite par minuta da se podigne. U posebnoj posudi umutite jaja, dodajte ostatak šećera, ulje, mleko, kvasac i prašak za pecivo. Postepeno umešajte brašno i napravite mekano, glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste.

Kada je testo udvostručilo volumen, podelite ga na dva dela i rastanjite.

Sočni orah-fil

U šerpi pomešajte orahe, šećer i malo mleka. Dodajte mleko postepeno – cilj je da fil bude gladak, maziv i mirišljiv, a ne previše redak. Kratko zagrejte na slaboj vatri da orasi omekšaju.

Premažite testo filom, urolajte i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.

Pečenje i finale

Pecite na 180–200°C, dok ne dobije onu savršenu zlatno-braon boju koja obećava da će štrudla biti meka, vazdušasta i sočna.

Kada se malo ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte.

Ova štrudla je zasigurno jedna od onih koje se jedu “na brzinu, samo još jedno parče”, a prste ćete lizati sigurno!

Tagovi:

Komentari (0)

Loading