DOMAĆI MEDENJACI Tope se u ustima, a spremaju se tako lako, uspeće i početnicima u kuhinji

Jovanka Vučković

15:01

Slatki kutak 0

Najlepši praznični kolačići

medenjaci
Shutterstock

Sastojci:
– 2 jaja
– 150 g šećera
– 150 g meda
– 100 ml ulja
– 1 kašičica sode bikarbone
– 1 kašičica cimeta
– Po želji malo karanfilića ili đumbira
– 450–500 g brašna (po potrebi)

Za glazuru (opciono):
– 1 belance
– 150 g šećera u prahu
– Kap limunovog soka

Priprema:
Najpre u šerpi blago zagrevate med da postane tečan, pa ga sklanjate sa ringle. U činiji mutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta, pa ulivate ulje i topli med. U drugoj posudi mešate brašno, sodu bikarbonu, cimet i ostale začine, pa suve sastojke dodajete u tečnu smesu. Mesite dok ne dobijete mekano, glatko testo koje se ne lepi previše. Po potrebi dodajete još brašna, ali gledate da testo ostane mekano kako bi medenjaci bili nežni i vazdušasti.

Testo uvijate u foliju i ostavljate da odmori oko pola sata. Zatim ga razvlačite oklagijom na blago pobrašnjenoj podlozi i vadite oblike modlama. Rernu zagrevate na 180 stepeni i pečete medenjake oko deset minuta, samo dok dno blago ne porumeni. Ne prepečete ih, jer će ostati mekani nakon hlađenja.

Ako želite glazuru, umutite belance sa šećerom u prahu i kapljicom limuna, pa premažete medenjake dok su mlaki. Ostavite ih da se osuše.

Medenjaci ostaju mekani danima, divno mirišu na med i začine i savršeni su za praznike ili uz čaj.

Komentari (0)

Loading