Volitemađaricu? Za originalnu verziju ovog slavnog kolača potreban je jedan ključni sastojak
Retki su oni koji mogu da odole čuvenom kolaču mađarici.
Originalna mađarica
Sastojci:
Za koru:
450 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 vanilin šećer
100 g šećera
150 g putera
1 jaje
100 g kisele pavlake
Za krem:
700 ml mleka
60 g kukuruznog skroba
300 g šećera
225 g omekšanog putera
1 kašika kakaoa
Za glazuru:
100 g crne čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh pek-papirom za pečenje. Pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilu i puter i od smese napraviti mrvičasto testo. U to dodajte jaje i pavlaku. Dobijeno glatko testo umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Testo podeliti i razvaljati na pet (25x30 cm) ili šest (25x20 cm) jednakih kora debljine oko 2 mm. Poravnajte ivice tako da vam kore budu što pravilnije i pecite svaku koru oko osam minuta.
U tiganju propržite šećer i povremeno ga mešajte da se potpuno rastvori i postane boje ćilibara. Zaliti sa 600 ml vrelog mleka i kuvati dok se karamel ne istopi. U međuvremenu, pomešajte gustin s ostatkom mleka. Dobijenu smesu sipajte u mleko i šećer i brzo mešajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Pokrijte smesu prozirnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga i ostavite da se ohladi. Puter i kakao miksajte mikserom dok ne postanu penasti, pa dodajte jednu po jednu kašiku ohlađenog pudinga. Umiksajte u svilenkast krem. Na svaku koru namazati jednaku količinu krema i slagati jednu na drugu. Poslednju koru preliti mešavinom otopljene čokolade i ulja i sve zajedno ohladiti. Ostavite tortu da se hladi najmanje osam sati, a zatim isecite i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)