Volitemađaricu? Za originalnu verziju ovog slavnog kolača potreban je jedan ključni sastojak
Retki su oni koji mogu da odole čuvenom kolaču mađarici.
Originalna mađarica
Sastojci:
Za koru:
450 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 vanilin šećer
100 g šećera
150 g putera
1 jaje
100 g kisele pavlake
Za krem:
700 ml mleka
60 g kukuruznog skroba
300 g šećera
225 g omekšanog putera
1 kašika kakaoa
Za glazuru:
100 g crne čokolade
1 kašika ulja
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C i obložite pleh pek-papirom za pečenje. Pomešati brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilu i puter i od smese napraviti mrvičasto testo. U to dodajte jaje i pavlaku. Dobijeno glatko testo umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Testo podeliti i razvaljati na pet (25x30 cm) ili šest (25x20 cm) jednakih kora debljine oko 2 mm. Poravnajte ivice tako da vam kore budu što pravilnije i pecite svaku koru oko osam minuta.
U tiganju propržite šećer i povremeno ga mešajte da se potpuno rastvori i postane boje ćilibara. Zaliti sa 600 ml vrelog mleka i kuvati dok se karamel ne istopi. U međuvremenu, pomešajte gustin s ostatkom mleka. Dobijenu smesu sipajte u mleko i šećer i brzo mešajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Pokrijte smesu prozirnom folijom tako da dodiruje površinu pudinga i ostavite da se ohladi. Puter i kakao miksajte mikserom dok ne postanu penasti, pa dodajte jednu po jednu kašiku ohlađenog pudinga. Umiksajte u svilenkast krem. Na svaku koru namazati jednaku količinu krema i slagati jednu na drugu. Poslednju koru preliti mešavinom otopljene čokolade i ulja i sve zajedno ohladiti. Ostavite tortu da se hladi najmanje osam sati, a zatim isecite i poslužite.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)