PRAVA POSLASTICA IZ BAJKE Ferero torta, raskošna, kremasta i neodoljiva
Čokolada i lešnici, meke i sočne korice….pravo zadovoljstvo ju je bilo i praviti i probati
Sastojci
Za biskvit (24cm):
- 6 jaja
- 8 kašika šećera
- 6 kašika ulja
- 6 kašika mleka
- 6 kašika brašna
- 3 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
Za kremu:
- 200 g mlečne čokolade
- 100-200g tamne čokolade
- 100 g pečenih, krupno seckanih lešnika
- 500 ml slatke pavlake
Još:
- 100g lešnik napolitanki5 kašika nutelle
Za dekoraciju:
- 3 kesice šlag krema od čokolade
- mleko
- pečeni lešnici
Priprema
Za biskvit penasto umutite jaja sa šećerom, jedno 10 minuta dok jaja ne narastu i ne pobele. Dodajte ulje i mleko pa promešajte mikserom na najmanjoj brzini. Na kraju dodajte i prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa kratko promešajte mikserom takođe na najmanjoj brzini, samo da se sastojci sjedine. Smesu za biskvit ulijte u okrugli kalup prečnika 24 cm, obložen pek papirom, i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 25 minuta.
Biskvit prohladite pa ga presecite dva puta tako da dobijete 3 kore.
Za kremu, zagrejte slatku pavlaku skoro do vrenja pa ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke, i mešajte dok se skroz ne otopi i lepo ne ujednači, pa na kraju dodajte i krupno seckane pečene lešnike. Ostavite u frižider da se stegne. Ovo je najbolje da uradite prethodnu noć ili barem jedno 6 sati pre filovanja. Što se tiče količine tamne čokolade, ako koristite neku sa većim procentom kakaa (min. 50-60%), biće vam dovoljno i sto 100 g, a ako vam čokolada ima manje kakaa od toga, stavite 200 g da bi vam se ganache stegao kako treba.
Filovanje:
Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite prvu koru. Teglu nutelle stavite malo u toplu vodu ako je potrebno, da bi se lakše mazala i namažite u tankom sloju. Potom sipajte polovinu krupno mlevenih napolitanki i nanesite polovinu kreme. U original receptu ide prvo krema pa napolitanke, ali onda će vam se druga kora odvajati, pa mislim da je ovako bolje, da vam se kora zalepi za kremu. Takođe, ja nisam potrošila celu količinu napolitanki, pa će možda i vama biti dosta i manje od 100 g. To su već neke stvari koje prepuštam vašoj proceni i volji.
Stavite i drugu koru, ponovite ceo postupak sa nutellom, napolitankama i kremom i završite sa trećom korom.
Dekorišite po želji. Ja sam celu tortu premazala šlag kremom od čokolade i obilno posula pečenim lešnicima.
Tortu ohladite u frižideru a potom uživajte.
BAKLAVA SA PISTAĆIMA Sočna poslastica bez koje ne prolazi slavska trpeza, za prave sladokusce
Neodoljiva i sočna, a pistaći joj daju poseban šmek.
BANANA TIRAMISU Italijanski klasik na drugačiji način, sočan i kremast
Ako volite klasičan tiramisu, ovaj sa bananama ćete obožavati.
DOMAĆI RATLUK OD LEŠNIKA Savršeno ide sa šoljicom kafe, za prave sladokusce
Fenomenalan slatkiš pogodan i za svečene prilike i slavsku trpezu.
KOLAČ SA ČOKOLADOM I MAKOM Ovo voće mu daje posebnu draž, nema ko vam neće tražiti recept
Fenomenalan desert zbog kog će ukućani stajati u redu za još.
ŠTRUDLA SA DŽEMOM Neodoljiva jesenja poslastica koja miriše na ljubav, a mekana kao duša
Fenomanalna i slatka, a vraća u dane detinjstva i bakinu kuhinju.
Komentari (0)