BELI EGIPAT, KRALJICA MEĐU TORTAMA Njena popularnost godinama ne bledi
Spoj grilijaš kora i dva prelepa fila.
Sastojci:
Kore (za 3 kom):
9 belanaca
9 kašika šećera
4,5 kašika brašna
180 g mlevenih pečenih lešnika
prstohvat soli
Fil I:
9 žumanaca
9 kašika šećera
3 kašika brašna
450 ml mleka
170 g putera
Fil II:
200 ml slatke pavlake
100 g pečenih mlevenih lešnika
150 g šećera
Priprema:
Kore: Peku se 3 kore u kalupu prečnika 25 cm. Mutiti ih posebno. Belanca (3 kom) umutiti sa prstohvatom soli, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati 60 g mlevenih pečenih lešnika i 1,5 kašiku brašna. Sipati u podmazan kalup i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15- 20 minuta.
Fil I: pomešati žumanca, brašno i šećer sa malo mleka, a ostatak staviti da provri i tada zakuvati sa mešavinom od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi pa dodati puter penasto umućen malo po malo uz mućenje mikserom. Ne treba mutiti predugo da se fil ne proredi.
Fil II: šećer i lešnike staviti u tiganj i na tihoj vatri mešati dok se šećer ne istopi i ne dobije smeđu boju. Kad se lešnici ohlade, samleti ih. Umutiti slatku pavlaku, dodati grilijaš od lešnika i izmešati.
Ređanje: Na prvu koru namazati trećinu fila I, pa trećinu fila II, staviti drugu koru i redom dok sve ne utrošite. Dekorišite po želji i ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TANJIN BELI EGIPAT ZA SVE VAŽNE PROSLAVE I DOGAĐAJE Kremasta poslastica puna lešnika oduševiće i najizbirljivije
Napravite ovu raskošnu poslasticu sa lešnicima po receptu Tatjane Vujičić iz Beograda
NEPEČENA HAVANA TORTA Očaravajuća poslastica u slasnom spoju sa lešnicima, bogate i prepoznatljive arome
Kremasta poslastica punog ukusa za sve sladokusce.
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
ČEMBERLEN TORTA Starinska poslastica bogatog ukusa idealna za proslave i porodična okupljanja
Čemberlen torta je prava starinska torta i sa njom nikada nećete pogrešiti. Kombinacija mekih kora s orasima, dva fila koja se spajaju u jedan i grilijaša, daju ju božanstven ukus.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)