BELI EGIPAT, KRALJICA MEĐU TORTAMA Njena popularnost godinama ne bledi
Spoj grilijaš kora i dva prelepa fila.
Sastojci:
Kore (za 3 kom):
9 belanaca
9 kašika šećera
4,5 kašika brašna
180 g mlevenih pečenih lešnika
prstohvat soli
Fil I:
9 žumanaca
9 kašika šećera
3 kašika brašna
450 ml mleka
170 g putera
Fil II:
200 ml slatke pavlake
100 g pečenih mlevenih lešnika
150 g šećera
Priprema:
Kore: Peku se 3 kore u kalupu prečnika 25 cm. Mutiti ih posebno. Belanca (3 kom) umutiti sa prstohvatom soli, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati 60 g mlevenih pečenih lešnika i 1,5 kašiku brašna. Sipati u podmazan kalup i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15- 20 minuta.
Fil I: pomešati žumanca, brašno i šećer sa malo mleka, a ostatak staviti da provri i tada zakuvati sa mešavinom od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi pa dodati puter penasto umućen malo po malo uz mućenje mikserom. Ne treba mutiti predugo da se fil ne proredi.
Fil II: šećer i lešnike staviti u tiganj i na tihoj vatri mešati dok se šećer ne istopi i ne dobije smeđu boju. Kad se lešnici ohlade, samleti ih. Umutiti slatku pavlaku, dodati grilijaš od lešnika i izmešati.
Ređanje: Na prvu koru namazati trećinu fila I, pa trećinu fila II, staviti drugu koru i redom dok sve ne utrošite. Dekorišite po želji i ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
ČEMBERLEN TORTA Starinska poslastica bogatog ukusa idealna za proslave i porodična okupljanja
Čemberlen torta je prava starinska torta i sa njom nikada nećete pogrešiti. Kombinacija mekih kora s orasima, dva fila koja se spajaju u jedan i grilijaša, daju ju božanstven ukus.
TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije
Beli Egipat je veoma popularna torta, a to i te kako opravdava. Nežne kore od belanaca i lešnika u kombinaciji sa dva različita fila daju joj bogat ukus.
MEDOVIK TORTA Napravite slatki ruski specijalitet po receptu kulinarske blogerke Nataše Stević
Medovik tortu obožavaju svi koji su je probali. Zato je pravi izbor za svečanu trpezu, posebno ako imate goste i želite da ih impresionirate.
KREMASTO SAVRŠENSTVO Postanite majstor za torte uz savete kulinarske blogerke Marije Belić iz Rume
Šarena torta je spoj dva fila – jedan je čokoladni, a drugi od karamela. Uz kore od oraha premazane kremom, savršena je poslastica za svečane prilike.
NJUJORŠKI ČIZKEJK Fenomenalni kolač koji obara s nogu, klasik bez premca
Najpoznatiji čizkejk na svetu pravi se u Njujorku.
SUTLIJAŠ Desert koji se pravi brzo i lako, a miriše na dane detinjstva i bakinu kuhinju
Neodoljivi sutlijaš oduševiće i one koji ne vole slatko.
BRZE POSNE KEKS BOMBICE Naprave se za 5 minuta, a pojedu u trenu
Savršene za slavsku trpezu, nestaće sa stola odmah.
POSNA KEKS TORTA SA VIŠNJAMA Brza poslastica koja se smaže u trenu, a uspeva svima
Neodoljiva poslastica pravi se brzo i lako, a pojede još brže.
POSNA ŠVARCVALD TORTA Očaravajuća poslastica koja ni malo ne zaostaje za originalom
Ako volite Švarcvald tortu, njenu posnu verziju ćete obožavati.
Komentari (0)