BELI EGIPAT, KRALJICA MEĐU TORTAMA Njena popularnost godinama ne bledi

Trpeza/ V.V.

15:02

Slatki kutak 0

Spoj grilijaš kora i dva prelepa fila.

BELI EGIPAT, KRALJICA MEĐU TORTAMA Njena popularnost godinama ne bledi
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Kore (za 3 kom):

9 belanaca

9 kašika šećera

4,5 kašika brašna

180 g mlevenih pečenih lešnika

prstohvat soli

Fil I:

9 žumanaca

9 kašika šećera

3 kašika brašna

450 ml mleka

170 g putera

Fil II:

200 ml slatke pavlake

100 g pečenih mlevenih lešnika

150 g šećera

Priprema:

Kore: Peku se 3 kore u kalupu prečnika 25 cm. Mutiti ih posebno. Belanca (3 kom) umutiti sa prstohvatom soli, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati 60 g mlevenih pečenih lešnika i 1,5 kašiku brašna. Sipati u podmazan kalup i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15- 20 minuta.

Fil I: pomešati žumanca, brašno i šećer sa malo mleka, a ostatak staviti da provri i tada zakuvati sa mešavinom od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi pa dodati puter penasto umućen malo po malo uz mućenje mikserom. Ne treba mutiti predugo da se fil ne proredi.

Fil II: šećer i lešnike staviti u tiganj i na tihoj vatri mešati dok se šećer ne istopi i ne dobije smeđu boju. Kad se lešnici ohlade, samleti ih. Umutiti slatku pavlaku, dodati grilijaš od lešnika i izmešati.

Ređanje: Na prvu koru namazati trećinu fila I, pa trećinu fila II, staviti drugu koru i redom dok sve ne utrošite. Dekorišite po želji i ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading