BELI EGIPAT, KRALJICA MEĐU TORTAMA Njena popularnost godinama ne bledi
Spoj grilijaš kora i dva prelepa fila.
Sastojci:
Kore (za 3 kom):
9 belanaca
9 kašika šećera
4,5 kašika brašna
180 g mlevenih pečenih lešnika
prstohvat soli
Fil I:
9 žumanaca
9 kašika šećera
3 kašika brašna
450 ml mleka
170 g putera
Fil II:
200 ml slatke pavlake
100 g pečenih mlevenih lešnika
150 g šećera
Priprema:
Kore: Peku se 3 kore u kalupu prečnika 25 cm. Mutiti ih posebno. Belanca (3 kom) umutiti sa prstohvatom soli, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati 60 g mlevenih pečenih lešnika i 1,5 kašiku brašna. Sipati u podmazan kalup i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15- 20 minuta.
Fil I: pomešati žumanca, brašno i šećer sa malo mleka, a ostatak staviti da provri i tada zakuvati sa mešavinom od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi pa dodati puter penasto umućen malo po malo uz mućenje mikserom. Ne treba mutiti predugo da se fil ne proredi.
Fil II: šećer i lešnike staviti u tiganj i na tihoj vatri mešati dok se šećer ne istopi i ne dobije smeđu boju. Kad se lešnici ohlade, samleti ih. Umutiti slatku pavlaku, dodati grilijaš od lešnika i izmešati.
Ređanje: Na prvu koru namazati trećinu fila I, pa trećinu fila II, staviti drugu koru i redom dok sve ne utrošite. Dekorišite po želji i ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TANJIN BELI EGIPAT ZA SVE VAŽNE PROSLAVE I DOGAĐAJE Kremasta poslastica puna lešnika oduševiće i najizbirljivije
Napravite ovu raskošnu poslasticu sa lešnicima po receptu Tatjane Vujičić iz Beograda
NEPEČENA HAVANA TORTA Očaravajuća poslastica u slasnom spoju sa lešnicima, bogate i prepoznatljive arome
Kremasta poslastica punog ukusa za sve sladokusce.
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
ČEMBERLEN TORTA Starinska poslastica bogatog ukusa idealna za proslave i porodična okupljanja
Čemberlen torta je prava starinska torta i sa njom nikada nećete pogrešiti. Kombinacija mekih kora s orasima, dva fila koja se spajaju u jedan i grilijaša, daju ju božanstven ukus.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)