BELI EGIPAT, KRALJICA MEĐU TORTAMA Njena popularnost godinama ne bledi
Spoj grilijaš kora i dva prelepa fila.
Sastojci:
Kore (za 3 kom):
9 belanaca
9 kašika šećera
4,5 kašika brašna
180 g mlevenih pečenih lešnika
prstohvat soli
Fil I:
9 žumanaca
9 kašika šećera
3 kašika brašna
450 ml mleka
170 g putera
Fil II:
200 ml slatke pavlake
100 g pečenih mlevenih lešnika
150 g šećera
Priprema:
Kore: Peku se 3 kore u kalupu prečnika 25 cm. Mutiti ih posebno. Belanca (3 kom) umutiti sa prstohvatom soli, dodati šećer i mutiti dok se ne istopi. Dodati 60 g mlevenih pečenih lešnika i 1,5 kašiku brašna. Sipati u podmazan kalup i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15- 20 minuta.
Fil I: pomešati žumanca, brašno i šećer sa malo mleka, a ostatak staviti da provri i tada zakuvati sa mešavinom od žumanaca. Mešati dok se ne zgusne. Ostaviti da se potpuno ohladi pa dodati puter penasto umućen malo po malo uz mućenje mikserom. Ne treba mutiti predugo da se fil ne proredi.
Fil II: šećer i lešnike staviti u tiganj i na tihoj vatri mešati dok se šećer ne istopi i ne dobije smeđu boju. Kad se lešnici ohlade, samleti ih. Umutiti slatku pavlaku, dodati grilijaš od lešnika i izmešati.
Ređanje: Na prvu koru namazati trećinu fila I, pa trećinu fila II, staviti drugu koru i redom dok sve ne utrošite. Dekorišite po želji i ostavite tortu da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TANJA I BRANIMIR DALI SU NAM NAJBOLJI RECEPT ZA BELI EGIPAT Evo zašto je ova kremasta torta najtraženija ovog proleća
Sočna torta sa nekoliko filova savršena je za sve svečane prilike i važne životne događaje, izgleda raskošno a topi se u ustima.
ČEMBERLEN TORTA Starinska poslastica bogatog ukusa idealna za proslave i porodična okupljanja
Čemberlen torta je prava starinska torta i sa njom nikada nećete pogrešiti. Kombinacija mekih kora s orasima, dva fila koja se spajaju u jedan i grilijaša, daju ju božanstven ukus.
TORTA BELI EGIPAT Pripremu ove raskošne poslastice detaljno nam je objasnila Bojana Cvetković iz Inđije
Beli Egipat je veoma popularna torta, a to i te kako opravdava. Nežne kore od belanaca i lešnika u kombinaciji sa dva različita fila daju joj bogat ukus.
MEDOVIK TORTA Napravite slatki ruski specijalitet po receptu kulinarske blogerke Nataše Stević
Medovik tortu obožavaju svi koji su je probali. Zato je pravi izbor za svečanu trpezu, posebno ako imate goste i želite da ih impresionirate.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
Komentari (0)