ORIGINALNI RECEPT Tri leće, slatkiš zbog kojeg svi drugi kolači padaju u zaborav

trpeza.rs

15:15

Slatki kutak 0

Originalna verzija je sa tri vrste mleka ( obično, evaporisano i kondenzovano ). Kod nas se malo teže nalaze ova druga dva, ali se lako prave, evaporisano je ukuvano mleko bez šećera

ORIGINALNI RECEPT Tri leće, slatkiš zbog kojeg svi drugi kolači padaju u zaborav
Privatna arhiva

Sastojci za biskvit:

  • 6 celih jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 13 kašika mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo od 10 grama

Preliv:

  • 1,2l mleka
  • 500 ml slatke pavlake
  • Karamele
  • 200 gr šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 30 gr maslaca

Priprema:

Uključiti rernu na 180 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti.

Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izraditi.

Staviti papir za pečenje u preh 35 x 25 cm i istresti celu smesu i poravnati.

Kolač će narasti, plus će biti zaliven mlekom, pa da vas ne brine.

Peći oko 25 minuta.

Pečen kolač izvaditi sa papirom iz pleha pa ga okrenuti naopako i izbockati viljuškom.

Pomešati obično mleko sa slatkom pavlakom i polako prelivati vreo kolač.

Videćete kako ekspresno upija. Krenite od ivica prema sredini, nemojte sipati sve na jedno mesto.

Ja nekad kupim karamel preliv, a nekad ga pravim.

Otopiti šeće rna laganoj vatri pa naliti zagrejanu pavlaku. Stegnuće se, ali polako mešati opet na lakšoj vatri dok se sve ne otopi, na kraju dodati maslac i mešati dok ne dobijete željenu gustinu. Pod tim podrazumevam nešto redje nego što bite želeli jer se hladjenjem steže.

Kolač dobro ohladite, bez karamel preliva.

Preliv dodajte pre služenja i preporučujem da ne mažete po celom kolaču, jer to je greška, već na onoliko koliko mislite da osečete, jer kako kolač stoji karamel prolazi kroz kolač i biće on lep i ukusan, ali će se razliti i nećete imati ovaj gornji sloj.

Komentari (0)

Loading