ORIGINALNI RECEPT Tri leće, slatkiš zbog kojeg svi drugi kolači padaju u zaborav
Originalna verzija je sa tri vrste mleka ( obično, evaporisano i kondenzovano ). Kod nas se malo teže nalaze ova druga dva, ali se lako prave, evaporisano je ukuvano mleko bez šećera
Sastojci za biskvit:
- 6 celih jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- 13 kašika mekog brašna
- 1 prašak za pecivo od 10 grama
Preliv:
- 1,2l mleka
- 500 ml slatke pavlake
- Karamele
- 200 gr šećera
- 200 ml slatke pavlake
- 30 gr maslaca
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo pa sve dobro izraditi.
Staviti papir za pečenje u preh 35 x 25 cm i istresti celu smesu i poravnati.
Kolač će narasti, plus će biti zaliven mlekom, pa da vas ne brine.
Peći oko 25 minuta.
Pečen kolač izvaditi sa papirom iz pleha pa ga okrenuti naopako i izbockati viljuškom.
Pomešati obično mleko sa slatkom pavlakom i polako prelivati vreo kolač.
Videćete kako ekspresno upija. Krenite od ivica prema sredini, nemojte sipati sve na jedno mesto.
Ja nekad kupim karamel preliv, a nekad ga pravim.
Otopiti šeće rna laganoj vatri pa naliti zagrejanu pavlaku. Stegnuće se, ali polako mešati opet na lakšoj vatri dok se sve ne otopi, na kraju dodati maslac i mešati dok ne dobijete željenu gustinu. Pod tim podrazumevam nešto redje nego što bite želeli jer se hladjenjem steže.
Kolač dobro ohladite, bez karamel preliva.
Preliv dodajte pre služenja i preporučujem da ne mažete po celom kolaču, jer to je greška, već na onoliko koliko mislite da osečete, jer kako kolač stoji karamel prolazi kroz kolač i biće on lep i ukusan, ali će se razliti i nećete imati ovaj gornji sloj.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)