ORIGINALAN RECEPT Starinska panj torta – rolovana kora punjena najfinijom čokoladom

TRPEZA.RS

07:20

Slatki kutak 0

Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica

ORIGINALAN RECEPT Starinska panj torta – rolovana kora punjena najfinijom čokoladom
Printscreen/Youtube

Sastojci:

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakao praha

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 250 g putera
  • 5 kašika šećera
  • 20 g šećera u prahu
  • 150 g cne čokolade

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema

1. Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.

2. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, brašno, kakao i sve sjedinite žicom za mućenje, lagano kako belanca ne bi spala. U veliki pleh, najbolje u onaj od rerne, stavite papir za pečenje, rasporedite smesu za koru i pecite oko 15 minuta. Ispečenu koru izvrnite na vlažnu krpu i odmah uvijte u rolat, pa ostavite da se hladi.


3. Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte ih na pari oko 15 minuta, fil je gotov kada varjačom povučete po sredini posude i ona ostane trag. U vruća žumanca dodajte čokoladu, sve sjedinite i ostavite da se dobro ohladi. Puter ulupajte sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenom filu i sve ponovo dobro umutite.

4. Na koru nanesite fil, pa savijte u rolat ponovo. Čokoladu i ulje za glazuru otopite na tihoj vatri, pa prelijte rolat, sačekajte da se malo stegne, pa ga presecite na tri dela. Kraće delove prislonite u dnu i na vrhu dužeg dela, ravno sečenom stranom, kako bi torta podsećala na panj, pa viljuškom napravite šare celom dužinom po glazuri.

Komentari (0)

Loading