ORIGINALAN RECEPT Starinska panj torta – rolovana kora punjena najfinijom čokoladom
Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
Za fil:
- 6 žumanaca
- 250 g putera
- 5 kašika šećera
- 20 g šećera u prahu
- 150 g cne čokolade
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema
1. Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.
2. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, brašno, kakao i sve sjedinite žicom za mućenje, lagano kako belanca ne bi spala. U veliki pleh, najbolje u onaj od rerne, stavite papir za pečenje, rasporedite smesu za koru i pecite oko 15 minuta. Ispečenu koru izvrnite na vlažnu krpu i odmah uvijte u rolat, pa ostavite da se hladi.
3. Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte ih na pari oko 15 minuta, fil je gotov kada varjačom povučete po sredini posude i ona ostane trag. U vruća žumanca dodajte čokoladu, sve sjedinite i ostavite da se dobro ohladi. Puter ulupajte sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenom filu i sve ponovo dobro umutite.
4. Na koru nanesite fil, pa savijte u rolat ponovo. Čokoladu i ulje za glazuru otopite na tihoj vatri, pa prelijte rolat, sačekajte da se malo stegne, pa ga presecite na tri dela. Kraće delove prislonite u dnu i na vrhu dužeg dela, ravno sečenom stranom, kako bi torta podsećala na panj, pa viljuškom napravite šare celom dužinom po glazuri.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)