ORIGINALAN RECEPT Starinska panj torta – rolovana kora punjena najfinijom čokoladom
Prepuna svilenkastog fila, oduševiće sve istinske ljubitelje jakih, kremastih i čokoladnih poslastica
Sastojci:
Za koru:
- 6 belanaca
- 5 kašika šećera
- 100 g mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
Za fil:
- 6 žumanaca
- 250 g putera
- 5 kašika šećera
- 20 g šećera u prahu
- 150 g cne čokolade
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema
1. Rernu uključite na 200 stepeni da se greje.
2. Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, brašno, kakao i sve sjedinite žicom za mućenje, lagano kako belanca ne bi spala. U veliki pleh, najbolje u onaj od rerne, stavite papir za pečenje, rasporedite smesu za koru i pecite oko 15 minuta. Ispečenu koru izvrnite na vlažnu krpu i odmah uvijte u rolat, pa ostavite da se hladi.
3. Žumanca umutite sa šećerom i kuvajte ih na pari oko 15 minuta, fil je gotov kada varjačom povučete po sredini posude i ona ostane trag. U vruća žumanca dodajte čokoladu, sve sjedinite i ostavite da se dobro ohladi. Puter ulupajte sa šećerom u prahu, pa dodajte ohlađenom filu i sve ponovo dobro umutite.
4. Na koru nanesite fil, pa savijte u rolat ponovo. Čokoladu i ulje za glazuru otopite na tihoj vatri, pa prelijte rolat, sačekajte da se malo stegne, pa ga presecite na tri dela. Kraće delove prislonite u dnu i na vrhu dužeg dela, ravno sečenom stranom, kako bi torta podsećala na panj, pa viljuškom napravite šare celom dužinom po glazuri.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)