Galete s jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje
Ove galete se mogu pripremiti sa gotovo svim vrstama voća. Odlične su i sa šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, a mogu se praviti i sa zamrznutim voćem koje prethodno samo odmrznete.
Galete s jagodama
Sastojci:
Za prhko testo:
280 g brašna
80 g šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
130 g putera
1 jaje
1/2 kašike pavlake
Za punjenje:
500 g jagoda
3 kašike šećera
4 kašike gustina
I još:
1 jaje (za premaz)
PRIPREMA:
Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte puter isečen na komade, pavlaku i jaje i brzo umesite mrvičasto testo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider. Ostavite da odmara dok ne pripremite jagode. Operite jagode i isecite ih na polovine ili četvrtine. Pošećerite ih i pomešajte. Pre nego što ga stavite na testo, pospite ga konzistencijom i ponovo lagano promešajte. Ohlađeno testo podeliti na četiri jednaka dela. Tako ćete dobiti 4 manje galette. Svaki deo testa razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini u krug debljine 3 mm. Jagode stavite na sredinu kruga, ali pazite da ostane slobodna ivica debljine oko 3 cm. Ivice premazati umućenim jajetom. Preklopite ivice prema unutra preko jagoda, ali ne do kraja (vidite naslovnu sliku). Dobijene galette pažljivo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ivice galette ostatkom umućenog jajeta. Na isti način od preostalog testa i voća napraviti galette. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40-45 min. Galete su gotove kada se lepo porumene oko ivica. Poslužite toplo ili hladno sa sladoledom od vanile ili slatkom pavlakom po želji.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)