Galete s jagodama su čisti dokaz kako najjednostavnije stvari ponekad doista ispadnu najbolje
Ove galete se mogu pripremiti sa gotovo svim vrstama voća. Odlične su i sa šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, a mogu se praviti i sa zamrznutim voćem koje prethodno samo odmrznete.
Galete s jagodama
Sastojci:
Za prhko testo:
280 g brašna
80 g šećera
1 vanilin šećer
1 prstohvat soli
130 g putera
1 jaje
1/2 kašike pavlake
Za punjenje:
500 g jagoda
3 kašike šećera
4 kašike gustina
I još:
1 jaje (za premaz)
PRIPREMA:
Pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte puter isečen na komade, pavlaku i jaje i brzo umesite mrvičasto testo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider. Ostavite da odmara dok ne pripremite jagode. Operite jagode i isecite ih na polovine ili četvrtine. Pošećerite ih i pomešajte. Pre nego što ga stavite na testo, pospite ga konzistencijom i ponovo lagano promešajte. Ohlađeno testo podeliti na četiri jednaka dela. Tako ćete dobiti 4 manje galette. Svaki deo testa razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini u krug debljine 3 mm. Jagode stavite na sredinu kruga, ali pazite da ostane slobodna ivica debljine oko 3 cm. Ivice premazati umućenim jajetom. Preklopite ivice prema unutra preko jagoda, ali ne do kraja (vidite naslovnu sliku). Dobijene galette pažljivo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ivice galette ostatkom umućenog jajeta. Na isti način od preostalog testa i voća napraviti galette. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40-45 min. Galete su gotove kada se lepo porumene oko ivica. Poslužite toplo ili hladno sa sladoledom od vanile ili slatkom pavlakom po želji.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)