STARINSKE MAŽESTIK KOCKE Čokoladno savršenstvo sa grilijšem od pečenih badema, pravo iz beogradskih salona na vaš sto

Ivana Vujnović

19:00

Slatki kutak 0

Ogroman problem u vezi s ovim starinskim kolačem niju ni skupi stastojci, ni komplikovana priprema, već brzina kojom nestaje sa tanjira.

Mažestik kocke
Shutterstock

 

Mažestik kocke

Sastojci:

Za grilijaš:

180 gr šećera

200 g lešnika

200 g putera

Za fil:

7 žumanaca 

2 jajeta 

7 kašika šećera 

100 g čokolade 

200 g putera 

Za koru:

7 belanaca 

120 g šećera

150 gr mlevenih pečenih lešnika

Priprema: 

Za grilijaš otopite šećer. U dobijeni karamel ubacite lešnike koje ste prethodno ispekli i skinuli im opnicu. Lepo promešajte i izručite na tanjir te ostavite da se ohladi. Hladni karamel s lešnicima izlomite na komadiće i usitnite ih u avanu ili izlupajte daskom za sečenje između dva sloja pek-papira. Odvojite šaku grilijaša sa strane a ostatak ubacite u umućen puter za grilijaš. 

Za fil dobro umutite 2 jaja, 7 žumanaca i šećera u penastu smesu i kuvajte na pari uz stalno mešanje. Pazite da voda ne bude previše vrela. Znaćete da je fil gotov, kada varjača ostavi trag na dnu šerpe. Dok je fil još topao, ubacite čokoladu i mešajte da se otopi otopi. Prekrijte folijom a kada se ohladi ubacite umućen puter. 

Za koru umutite belanca da budu penasta, dodajte šećer i mutite da se šećer potpuno rastop. Na kraju špatulomm polako umešajte pečene pa samlevene lešnike. 

Pleh dimenzija 25x35 cm obložite pekpapirom i izlijte pripremljenusmesu za koru. Pecite 15-20 minuta na 17 stešeni. Kad se kora ohladi, izvadite je iz pleha. Prvo stavite čokoladni fil pa grilijaš, i to kašikom jer je gust. Odozgo kolač pospite izdvojenim grilijašem i ostavite ga na hladnom da se stegne da bi se lepo seklo.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading