STARINSKE MAŽESTIK KOCKE Čokoladno savršenstvo sa grilijšem od pečenih badema, pravo iz beogradskih salona na vaš sto
Ogroman problem u vezi s ovim starinskim kolačem niju ni skupi stastojci, ni komplikovana priprema, već brzina kojom nestaje sa tanjira.
Mažestik kocke
Sastojci:
Za grilijaš:
180 gr šećera
200 g lešnika
200 g putera
Za fil:
7 žumanaca
2 jajeta
7 kašika šećera
100 g čokolade
200 g putera
Za koru:
7 belanaca
120 g šećera
150 gr mlevenih pečenih lešnika
Priprema:
Za grilijaš otopite šećer. U dobijeni karamel ubacite lešnike koje ste prethodno ispekli i skinuli im opnicu. Lepo promešajte i izručite na tanjir te ostavite da se ohladi. Hladni karamel s lešnicima izlomite na komadiće i usitnite ih u avanu ili izlupajte daskom za sečenje između dva sloja pek-papira. Odvojite šaku grilijaša sa strane a ostatak ubacite u umućen puter za grilijaš.
Za fil dobro umutite 2 jaja, 7 žumanaca i šećera u penastu smesu i kuvajte na pari uz stalno mešanje. Pazite da voda ne bude previše vrela. Znaćete da je fil gotov, kada varjača ostavi trag na dnu šerpe. Dok je fil još topao, ubacite čokoladu i mešajte da se otopi otopi. Prekrijte folijom a kada se ohladi ubacite umućen puter.
Za koru umutite belanca da budu penasta, dodajte šećer i mutite da se šećer potpuno rastop. Na kraju špatulomm polako umešajte pečene pa samlevene lešnike.
Pleh dimenzija 25x35 cm obložite pekpapirom i izlijte pripremljenusmesu za koru. Pecite 15-20 minuta na 17 stešeni. Kad se kora ohladi, izvadite je iz pleha. Prvo stavite čokoladni fil pa grilijaš, i to kašikom jer je gust. Odozgo kolač pospite izdvojenim grilijašem i ostavite ga na hladnom da se stegne da bi se lepo seklo.
Možda vas zanima:
ČOKOLADNI KOLAČ SA JOGURTOM Sa merama "na čaše", može i dete da ga napravi
Kremast i sočan, prste da poližete.
MIRISNI I MEKANI ČOKOLADNI KOLAČ Sve se samo pomeša i peče, a polizaćete i tanjir koliko je ukusan
Jednostavan desert skupog ukusa raspametiće i one izbirljive.
ČOKOLADNI KOLAČ OD SAMO 2 SASTOJKA Pravi se maltene sam, a nećete moći da prestanete da ga jedete
Kremast i neodoljiv, i dupla mera će biti malo.
KOLAČ "SMUTI PA PROSPI" Gotov za 5 minuta, a kremast i čokoladan, jednostavnije od ovoga nema!
Pravi se lako, a pojede brzo.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)