LAGANA I PREZABAVNA Oblak torta od samo 3 sastojka se ne peče, ali nestaje brzinom svetlosti s tanjira

Ivana Vujnović

18:08

Slatki kutak 0

Ovaj lagani i osvežavajući desert nema ukus torte iako se tako zove, on je pufnast kao oblak.

Oblak torta od tri sastojka
Printscreen/Instagram

 

Oblak torta

Sastojci:

1/2 šolje (80 g) seckanih jagoda

1 1/3 šolje (300 g) nezaslađenog sosa od jabuke

4 1/2 kašičice (15 g) želatina u prahu 

Priprema: 

Kalup za tortu dimenzija 20x22 cm obložite pek-papirom. Jagode i sos od jabuke Dodajte jagode i sos od jabuka izblwndirajte na velikoj brzini dok jagode ne postanu potpuno pire ujednačene boje. Ubacite želatin u prahu i kuvajte smesu na pari. Smeša treba da bude topla na dodir, ali ne i vruća. Pazite da se ne zagreje ili provri. Uklonite sa šporeta i ostavite je na pultu oko 10 minuta da se ohladi.

Koristeći nastavak za žičanu mutilicu, mutite najvećom brzinom oko 15 minuta. Smeša bi trebalo da se udvostruči u zapremini i da izgleda kao prozračni šlag i da bude dovoljno čvrsto da ne kaplje s miksera. 
Sipajte smešu u pripremljenu posudu. Koristite lopaticu da ga ravnomerno rasporedite po celoj površini i zagladite površinu. Stavite u frižider na najmanje 1 sat da se stegne. Čuvajte tortu u frižideru do serviranja. Pre serviranja, tortu možete ukrasiti glazurom od šlaga ili drugim glazurom. Isecite tortu veoma velikim i oštrim nožem. Kolač je najbolje poslužiti ohlađen. 

Možete dodatno ukrastiti šlagom i jagodama.

NAPOMENE:

1. Koristite sveže jagode. Smrznute jagode imaju previše vlažnosti što će narušiti teksturu torte.

2. Obavezno koristite nezaslađeni sos od jabuke jer ovaj recept neće raditi sa zaslađenim.

Komentari (0)

Loading