KREMASTA, RASKOŠNA, BOŽANSTVENA Njeno visočanstvo, torta Čokoladna kraljica, vrhunski užitak

Slobodanka Ćorić

06:08

Slatki kutak 0

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osećaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je lepša od bilo koje čokolade

KREMASTA, RASKOŠNA, BOŽANSTVENA Njeno visočanstvo, torta Čokoladna kraljica, vrhunski užitak
Shutterstock

Sastojci za 2 kore:

  • 2 jaja
  • 250 ml jogurta
  • 250 gr brašna
  • 300 gr šećera
  • 80 gr kakaoa
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
  • 1 vanilin šećer ( 10 gr )
  • 130 ml ulja
  • 130 ml crne kafe
  • prstohvat soli

Fil I:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 gr crne čokolade

Fil II:

  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 gr bele čokolade

Fil III:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 200 gr mlečne čokolade

Glazura:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 – 150 gr crne čokolade, može i mlečne

Priprema:

Uključiti rernu na 175 stepeni.

Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom.

Dodati jogurt i ulje pa sve opet umutiti.

Zatim dodati brašno, so, kakao i prašak za pecivo.

Na kraju uliti kafu i sve promešati.

Okrugli pleh 28 ili 30 cm obložiti papirom za pečenje pa istresti pola smese.

Peći izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne. Testirati čačkalicom, ali i paziti da se kora ne prepeče.

Ponoviti postupak.

Postupak pravljenja sva tri fila je isti.

Zagrejati slatku pavlaku do tačke vrenja pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se potpuno ne sjedine i izgleda kao glazura.

Ostaviti da se ohladi pa izmiksirati.

Ili jednostavniji način je gde zagrevate odjednom slatku pavlaku za sva tri fila, a u dve druge posude izlomite čokoladu. U jednu belu, u drugu mlečnu a tamnu ostavite sastrane.

Kada se slatka pavlaka zagreje prelijete u obe posude čokolade, a u preostalo dodate tamnu čokoladu.

Nije strašno ako negde ima malo više slatke apvlake. Ja sam imala kod mlečnog fila.

Prvo je sve retko ali hladjenjem se steže.

Posle mlako stavi u frižider na sat ili dva vremena i onda se izvadi i izmiksira.

Ukoliko vam se desi da i posle hladjenja se neki nije stegao, a moguce je da se desi mlačnoj čokolade onda dodate otopljene čokolade u fil i opet hladite ili umutite 100 ml slatke pavlake da bude bas jako čvrsto pa joj dodate fil sa čokoladom i sve zajedno umutite.

Ne bi trebalo, ali za svaki slučaj ako se desi da imate rešenje.

Pečene kore ohladimo.

Najbolje je slagati tortu u pleh u kojem ste i pekli kore.

Stavite kesu ili foliju prvu koru pa dva fila po izboru, drugu koru i preostali fil.

Glazuru pravite na isti način kao i filove, zagrejete slatku pavlaku dodate čokoladu i mešate.

Ostavite da se prohladi i prelijete preko gornjeg fila.

Ostavite sve zajedno u frižider i kada se sve stegne izvadite tortu zajedno sa kesom ili folijom i onda polako skidate sastrane i podizete tortu po malo i izvlačite kesu. Ja sam tako radila, a torta može i da se odmah slaže na tacnu. Ja praktikujem ovakvo slaganje jer mi onda bude svuda sve ravnomerno.

Dekorisati okolo po želji.

Prijatno.

Komentari (0)

Loading