PITA SA ŠLJIVAMA I ORAHOM Fantastična poslastica romantičnog ukusa
Napravite ukusnu pitu sa šljivama i orasima i imaćete odličan desert za čitavu porodicu
Potrebno je:
- 200 g pšeničnog brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 80 g maslaca
- jaje
- žumance
- prstohvat soli
Fil:
- 400 g šljiva
- 100 g šećera
- 100 g seckanih oraha
- 20 g mlevenog keksa
- tri žumanca
- cimet
- šećer u prahu
Priprema:
Operite šljive, prepolovite ih, izvadite koštice i isecite na četvrtine.
Stavite ih u posudu, pospite šećerom u prahu i cimetom, pokrijte folijom i pustite da stoje oko sat vremena.
Za testo sjedinite obe vrste brašna, so, omekšali maslac, žumanca i jedno celo jaje. Umesite, umotajte u foliju i pustite da stoji pola sata na hladnom. Testo rastanjite i stavite u pleh obložen papirom za pečenje.
Po testu pospite izdrobljen keks, pa oceđene šljive. Žumanca mešajte sa šećerom dok ne posvetle, dodajte sitno seckane orahe, pa time prelijte šljive i testo.Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.
Možda vas zanima:
STARINSKA POSLASTICA KOJA OBARA SVE REKORDE Diplomat torta, stvorena za vrhunsko uživanje
Otkrivamo vam originalni recept kako biste mogli ovaj čokoladni desert praviti kada poželite
KLASIK BOŽANSKOG UKUSA Bajadera torta, slasno savršenstvo koje se ne zaboravlja
Bajadera torta spada u red klasničnih torti, koje su se često pravile, a sad su pomalo zaboravljene
KOLAČ SA PIŠKOTAMA, MALINAMA I ČIZKEJK FILOM Lagana i osvežavajuća poslastica vraća osmeh
Spoj piškota, voćnog i belog fila čini ovaj kolač idealnim kada želite da se zasladite, a treba vam jednostavan recept
STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA Papazjanija, fantastično ukusna, zagrejaće vam stomak i dušu
Svaka domaćica koja je nekad htela da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravila je ovo jelo na kašiku
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)