ORIGINALNI RECEPT ZA AMERIČKU PITU Kada je jednom probate, odmah ćete zaboraviti na onu našu klasičnu, preukusna je
Iako se njeno postojanje spominje još pre vremena kolonizacije Amerike, ona je poznata kao tipična američka poslastica. Kombinacija testa i jabuke daće ukusan voćni desert.
Potrebno je:
Za koru pite:
2 ½ šolje brašna
1 kašičica soli
1 šolja neslanog putera, hladnog i isečenog na kockice
6-8 kašika ledene vode
Za fil od jabuka:
6-7 većih jabuka (oguljenih, očišćenih od jezgra i tanko isečenih ) , ¾ šolje šećera, ¼ šolje smeđeg šećera, 1 kašičica mlevenog cimeta, ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića, ¼ kašičice soli, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike neslanog putera, isečenog na male komade
Priprema:
Priprema kore: U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
Dodajte kockice hladnog putera i mešajte viljuškom ili prstima dok smesa ne bude izgledala kao krupne mrvice.
Postepeno dodajte ledenu vodu, jednu po jednu kašiku, i mešajte dok se testo ne sjedini. Testo podelite na pola, oblikujte diskove, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje jedan sat.
Priprema fila:
U velikoj posudi pomešajte narezane jabuke, šećer, smeđi šećer, mleveni cimet, mleveni muskatni oraščić, so i limunov sok. Pospite i promešajte dok jabuke ne budu ravnomerno obložene.
Rernu treba zagrejati na 220° C.
Razvijte/oblikujte jedan disk testa za pitu na pobrašnjenoj površini tako da može da stane u posudu za pitu. Stavite ga u posudu i odesecite višak.
Na koru za pitu dodajte fil od jabuka i u fil poređajte komadiće putera.
Pripremite drugi disk testa za pitu i stavite ga preko fila. U gornjoj kori pre pečenja možete napraviti prorez da para izlazi, iseći trake da biste napravili izgled rešetke ili pak neki drugi oblik koji želite.
Ivice kore isecite i zatvorite, savijajući viljuškom ili štipajući prstima.
Po želji, gornja kora se može premazati umućenim jajetom.
Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni, dobije zlatnosmeđu boju. Kada je pita pečena, isecite nekoliko proreza kako biste omogućili da para izađe, ukoliko se niste odlučili za proreze. Ohladite (ostavite pitu da se ohladi na rešetki najmanje 2-3 sata pre serviranja), i američka pita s jabukama je spremna za služenje.
Pitu secite na kriške i poslužite je samostalno ili sa kuglom sladoleda od vanile za zaista klasičnu američku poslasticu. Uživajte u svojoj ukusnoj domaćoj američkoj piti od jabuka!
Možda vas zanima:
AMERIČKA PITA Tradicionalni klasik sa jabukama koji ima svoj dan, a voli ga ceo svet
Ovaj sočni kolač se u Americi tradicionalno pravi 4. jula, za Dan nezavisnosti.
AMERIČKA PITA Sa sočnim nadevom od jabuka, po receptu na kome su odrasle generacije
Klasik bez premca, za desert koji se pamti.
AMERIČKA PITA SA KRUŠKAMA Mekana i sočna, nema ko vam neće tražiti dodatno parče
Ako volite američku pitu, ovu sa kruškama ćete da obožavate.
PITA SA JABUKAMA Teta Mira nam je dala dugo čuvani recept, prste da poližete
Fenomanalna i slatka, ovakvu do sada niste jeli.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
BOEM KOCKE Kolač u savršenom spoju sa orasima, a svi će vam tražiti dodatak
Fenomenalni desert nestaće sa stola čim se postavi, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
ROLAT SA MAKOM Očaravajući desert mekan kao duša, poći će vam voda na usta
Služite samostalno ili pospite šećerom u prahu.
ČOKOLADNI KOLAČ SA KOKOSOM Gotov očas posla, nema jaja, a ne treba da palite mikser
Uspeva svima, a oduševiće sve sladokusce.
DOMAĆE TOBLERONE Fantazija ukusa, nestaće sa stola čim se postave, a tajna je u ovome
Neodoljivi i ukusni, ulepšaće svaku svečanu trpezu.
Komentari (0)