ORIGINALNI RECEPT ZA AMERIČKU PITU Kada je jednom probate, odmah ćete zaboraviti na onu našu klasičnu, preukusna je
Iako se njeno postojanje spominje još pre vremena kolonizacije Amerike, ona je poznata kao tipična američka poslastica. Kombinacija testa i jabuke daće ukusan voćni desert.
Potrebno je:
Za koru pite:
2 ½ šolje brašna
1 kašičica soli
1 šolja neslanog putera, hladnog i isečenog na kockice
6-8 kašika ledene vode
Za fil od jabuka:
6-7 većih jabuka (oguljenih, očišćenih od jezgra i tanko isečenih ) , ¾ šolje šećera, ¼ šolje smeđeg šećera, 1 kašičica mlevenog cimeta, ¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića, ¼ kašičice soli, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike neslanog putera, isečenog na male komade
Priprema:
Priprema kore: U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
Dodajte kockice hladnog putera i mešajte viljuškom ili prstima dok smesa ne bude izgledala kao krupne mrvice.
Postepeno dodajte ledenu vodu, jednu po jednu kašiku, i mešajte dok se testo ne sjedini. Testo podelite na pola, oblikujte diskove, umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru najmanje jedan sat.
Priprema fila:
U velikoj posudi pomešajte narezane jabuke, šećer, smeđi šećer, mleveni cimet, mleveni muskatni oraščić, so i limunov sok. Pospite i promešajte dok jabuke ne budu ravnomerno obložene.
Rernu treba zagrejati na 220° C.
Razvijte/oblikujte jedan disk testa za pitu na pobrašnjenoj površini tako da može da stane u posudu za pitu. Stavite ga u posudu i odesecite višak.
Na koru za pitu dodajte fil od jabuka i u fil poređajte komadiće putera.
Pripremite drugi disk testa za pitu i stavite ga preko fila. U gornjoj kori pre pečenja možete napraviti prorez da para izlazi, iseći trake da biste napravili izgled rešetke ili pak neki drugi oblik koji želite.
Ivice kore isecite i zatvorite, savijajući viljuškom ili štipajući prstima.
Po želji, gornja kora se može premazati umućenim jajetom.
Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni, dobije zlatnosmeđu boju. Kada je pita pečena, isecite nekoliko proreza kako biste omogućili da para izađe, ukoliko se niste odlučili za proreze. Ohladite (ostavite pitu da se ohladi na rešetki najmanje 2-3 sata pre serviranja), i američka pita s jabukama je spremna za služenje.
Pitu secite na kriške i poslužite je samostalno ili sa kuglom sladoleda od vanile za zaista klasičnu američku poslasticu. Uživajte u svojoj ukusnoj domaćoj američkoj piti od jabuka!
Možda vas zanima:
BUREK PITA SA JABUKAMA Sočna i hrskava, a ukus je čista fantazija
Pravo sa kanala bakina kuhinja stiže recept za neodoljivu burek pitu.
BAKINA PITA SA JABUKAMA I ORASIMA Zbog nje i komšije dolaze nepozvane
Sočna i mirisna, a super ide uz šoljicu kafe.
POSNA PITA SA JABUKAMA MIRIŠE NA JESEN Pravi se lako, a ukusom razvaljuje
Baš kao ona iz bakine kuhinje.
NAJBOLJA PITA SA JABUKAMA 2 kašičice tajnog sastojka napraviće neverovatnu razliku u ukusu
Najbolje služite uz čaj ili kafu.
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)