BRZA I JEFTINA MANASTIRSKA PITA Magična poslastica posna na vodi

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Neodoljiva pita uspeće i potpunim početnicima, uštedećete vreme i novac, a svi će vam tražiti recept. Možete da je pravite i u dane najstrožeg posta, jer je na vodi. Probajte i uverite se.

manastirska pita
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 500 ml mlake vode
  • pola šoljice suvog grožđa
  • 6 kašika džema od kajsija
  • sok i rendana korica jedne pomorandže
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbome
  • rendana korica limuna
  • pola kašičice cimeta

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte u dubljoj činiji, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa sve dobro promešajte i sjedinite. Onda dodajte suvo grožđe, rendanu koricu limuna i pomorandže, cimet, sok od pomorandže i vodu, pa sve dobro izmešajte varjačom. Obložite kalup pek papirom pa u njega prespite smesu i poravnajte je. Pecite oko 30 minuta. Pečenu pitu izvadite i ostavite da se prohladi. Zatim presecite po dužini na dve kore, pa donju premažite džemom. Na kraju, preklopite gornjom korom. Pitu pre služenja pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading