JERMENSKI AŠURE Među najtraženijim receptima prošle godine, evo zašto je toliko dobar

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Poznat i kao Nojev puding, slatko jelo istočnomediteranskog porekla, pravi se od različitog voća, žitarica i orašastih plodova. U Jermeniji ga domaćice tradicionalno spremaju oko Nove godine i Božića. Na Googlu je zauzeo 9 mesto od 10 najtraženijih recepata 2023. godine.

jermenski ašure
Shutterstock

Potrebno je

  • 16 čaša vode
  • 1 kg oljuštene pšenice
  • 1 šaka urmi
  • 1 šaka kajsija
  • 1 šaka suvih kajsija
  • 1 šaka suvih šljiva
  • 1 šaka belog grožđa
  • 1 čaša kuvanog pirinča
  • 2 čaše kristal šećera
  • 1 čaša kuvanih leblebija
  • 1 čaša kuvanog pasulja
  • 1 čaša kuvanog boba
  • 1 šaka oraha
  • 1 šaka lešnika
  • pola čašice ružine vodice
  • zrnca nara
  • cimet

Priprema

Potopite prethodno veče pšenicu u 16 čaša vode, prokuvajte je, pa ostavite da stoji do sutra u vodi. Nakon toga je skuvajte. Urme rasecite po ivici, izvadite im koštice, pa ih sitno iseckajte. Iseckajte kajsije, suve kajsije, suve šljive i grožđe. Zatim sve to seckano voće dodajte vreloj pšenici. Ubacite i pirinač pa promešajte. Sipajte pola kašike šećera, pa dobro promešajte. Dodajte leblebije, pasulj i bob, orahe, lešnike i šećer. Promešajte. Kuvajte još koji minut na laganoj vatri u poklopljnom loncu dok se ne zgusne. Dodajte ružinu vodicu pudingu pa promešajte opet. Skuvani puding sipajte u činijice, pospite cimetom i ukrasite narom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading