JERMENSKI AŠURE Među najtraženijim receptima prošle godine, evo zašto je toliko dobar
Poznat i kao Nojev puding, slatko jelo istočnomediteranskog porekla, pravi se od različitog voća, žitarica i orašastih plodova. U Jermeniji ga domaćice tradicionalno spremaju oko Nove godine i Božića. Na Googlu je zauzeo 9 mesto od 10 najtraženijih recepata 2023. godine.
Potrebno je
- 16 čaša vode
- 1 kg oljuštene pšenice
- 1 šaka urmi
- 1 šaka kajsija
- 1 šaka suvih kajsija
- 1 šaka suvih šljiva
- 1 šaka belog grožđa
- 1 čaša kuvanog pirinča
- 2 čaše kristal šećera
- 1 čaša kuvanih leblebija
- 1 čaša kuvanog pasulja
- 1 čaša kuvanog boba
- 1 šaka oraha
- 1 šaka lešnika
- pola čašice ružine vodice
- zrnca nara
- cimet
Priprema
Potopite prethodno veče pšenicu u 16 čaša vode, prokuvajte je, pa ostavite da stoji do sutra u vodi. Nakon toga je skuvajte. Urme rasecite po ivici, izvadite im koštice, pa ih sitno iseckajte. Iseckajte kajsije, suve kajsije, suve šljive i grožđe. Zatim sve to seckano voće dodajte vreloj pšenici. Ubacite i pirinač pa promešajte. Sipajte pola kašike šećera, pa dobro promešajte. Dodajte leblebije, pasulj i bob, orahe, lešnike i šećer. Promešajte. Kuvajte još koji minut na laganoj vatri u poklopljnom loncu dok se ne zgusne. Dodajte ružinu vodicu pudingu pa promešajte opet. Skuvani puding sipajte u činijice, pospite cimetom i ukrasite narom.
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)