STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM Iz kuhinje naših baka, prste da poližete
Donosimo vam recept za preukusnu štrudlu sa makom. Osvaja na prvi zalog, a nije komplikovana priprema.
Za testo
- 350 gr brašna
- 1,7 dcl mleka
- pola dcl ulja
- 1 čajna kašika kvasca
- 1 čajna kašika šećera
- 1 kašičica soli
Za nadev
- 200 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- 1,5- 2 dcl mleka
- vanilin šećer
- žumance za premazivanje
Priprema
U jednu posudu stavite kvasac, šećer i dcl toplog mleka, i pustite da nadođe. Prosejte brašno pa mu dodajte nadošli kvasac, so, ostalo mleko i ulje. Zatim zamesite testo i pustite da udvostruči zapreminu. Zagrejte mleko na vatri i otopite u njemu šećer, pa tome dodajte mleveni mak. Dodajte i rum. Razvaljajte testo da bude tanko, pa namažite fil i umotajte u oblik štrudle. Pustite da odmori oko 15 minuta pa premažite umućenim žumancem. Prebacite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle nekih 20 minuta pečenja, smanjite temperaturu. Pospite gotovu štrudlu šećerom u prahu. Prijatno!
Možda vas zanima:
POSNA ŠTRUDLA SA MAKOM PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Poslastica na kojoj su odrasle generacije
Ista kao ona iz bakine kuhinje, ukusa za čistu desetku.
BANATSKA ŠTRUDLA SA MAKOM Miris detinjstva i toplina nedeljne kuhinje u svakom zalogaju
Sočna i preukusna, a zamiriše cela kuća.
ŠTRUDLA SA MAKOM OD GOTOVIH KORA Spremna za 20 minuta, a mekana kao pamuk
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
MAKOVNJAČA SA MEDOM Tradicija na moderan način, poćiće vam voda na usta
Sočna i mirisna, uzećete parče više.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
Komentari (0)