STARINSKA ŠTRUDLA SA MAKOM Iz kuhinje naših baka, prste da poližete

Ivana Pavlović

09:00

Slatki kutak 0

Donosimo vam recept za preukusnu štrudlu sa makom. Osvaja na prvi zalog, a nije komplikovana priprema.

štrudla sa makom
Shutterstock

Za testo

  • 350 gr brašna
  • 1,7 dcl mleka
  • pola dcl ulja
  • 1 čajna kašika kvasca
  • 1 čajna kašika šećera
  • 1 kašičica soli

Za nadev

  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g šećera
  • 1,5- 2 dcl mleka
  • vanilin šećer
  • žumance za premazivanje

Priprema

U jednu posudu stavite kvasac, šećer i dcl toplog mleka, i pustite da nadođe. Prosejte brašno pa mu dodajte nadošli kvasac, so, ostalo mleko i ulje. Zatim zamesite testo i pustite da udvostruči zapreminu. Zagrejte mleko na vatri i otopite u njemu šećer, pa tome dodajte mleveni mak. Dodajte i rum. Razvaljajte testo da bude tanko, pa namažite fil i umotajte u oblik štrudle. Pustite da odmori oko 15 minuta pa premažite umućenim žumancem. Prebacite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Posle nekih 20 minuta pečenja, smanjite temperaturu. Pospite gotovu štrudlu šećerom u prahu. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading