VASINA TORTA Čuvena rapsodija sa čokoladom i orasima, prste da poližete
Slatkiš idealan za prazničnu ili slavsku trpezu. Ulepšaće sto a osvojiće ukusom sve goste.
Potrebno je
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 5 kašika mlevenih badema
- 200 g mlevenih oraha
- šoljica toplog mleka
- 4 žumanca
- 200 g šećera
- 250 g margarina
- sok i kora 1 pomorandže
- 100 g čokolade
- rendani morski oraščić
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte sastojke za koru pa smesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni. Onda napravite fil. Prelijte orahe vrelim mlekom pa pustite da se prohladi. Za to vreme kuvajte žumanca sa šećerom, na pari, pa dodajte čokoladu, umućen margarin i sok i koru od pomorandže. Preko toga narendajte oraščić. Zasebno umutite belanca sa šećerom i napravite čvrst sneg. Premažite koru filom pa preko dodajte sneg od belanaca.
Možda vas zanima:
POSNA VASINA TORTA Ukus se ne razlikuje od originala, nećete imati dilemu šta da pravite
Idealna za svečanu ili slavsku trpezu.
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
Imamo ORIGINALNI recept za čuvenu Vasinu tortu: Osmislila ga je TAŠTA iz Paraćina za zeta VASU, a razlog će vas RASPLAKATI
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
VASINA TORTA SA MLEVENIM KEKSOM Čuvena poslastica u još slađem izdanju, prste da poližete
Ako volite klasičnu Vasinu tortu, ova će vas raspametiti. Mleveni keks dodaje na slatkoći i ukusu.
ČIZKEJK SA MAKOM SA MERAMA "NA ŠOLJE" Američki klasik na drugačiji način, kremast i osvežavajuć
Soči kolač sa sirom u savršenom spoju sa limunom okrepiće vam dušu i telo.
BAKLAVA SA ČOKOLADOM Još bolja od one klasične, svi će vam tražiti recept
Neodoljivi desert osvojiće i one koji ne vole baklavu.
NEODOLJIVE KEKS KUGLICE OD SAMO 3 SASTOJKA Tope se u ustima, a posne
Gotove začas, a nestaće sa stola odmah.
POSNA ROZEN TORTA Ni malo ne zaostaje za originalom, a kao stvorena za uživanje
Ako volite klasičnu rozen tortu, obožavaćete i njenu posnu verziju.
BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA NA "ČAŠE" Lagan i preukusan, pravi raj za sladokusce
Brzi i neodoljivi desert nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)