VASINA TORTA Čuvena rapsodija sa čokoladom i orasima, prste da poližete
Slatkiš idealan za prazničnu ili slavsku trpezu. Ulepšaće sto a osvojiće ukusom sve goste.
Potrebno je
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 5 kašika mlevenih badema
- 200 g mlevenih oraha
- šoljica toplog mleka
- 4 žumanca
- 200 g šećera
- 250 g margarina
- sok i kora 1 pomorandže
- 100 g čokolade
- rendani morski oraščić
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte sastojke za koru pa smesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni. Onda napravite fil. Prelijte orahe vrelim mlekom pa pustite da se prohladi. Za to vreme kuvajte žumanca sa šećerom, na pari, pa dodajte čokoladu, umućen margarin i sok i koru od pomorandže. Preko toga narendajte oraščić. Zasebno umutite belanca sa šećerom i napravite čvrst sneg. Premažite koru filom pa preko dodajte sneg od belanaca.
Možda vas zanima:
VASINA TORTA Iza imena krije priču o najnežnijem mužu, a i dupla mera će biti malo
Savršena za sve svečane prilike.
POSNA VASINA TORTA Ne treba da palite rernu ni šporet, a ukusom rastura
Savršena za sve svečane prilike.
VASINA TORTA Iza imena krije dirljivu ljubavnu priču, a savršenog ukusa
Vasina torta krije ljubavnu priču iza svog imena. Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
VASINA TORTA Očaravajuća poslastica sa lepom ljubavnom pričom iza svog imena
Nastala je 1908 godine u Paraćinu. Tamo su živeli Vasa i njegova supruga Jelena. Ona je bila slabog zdravlja. Kada je Jelena bila trudna, Vasa je našao najbolje stručnjake iz Beča Iako je njena trudnoća mogla da bude pogubna, rodila je zdravog sina. Jelenina majka ih je dočekala u Paračinu sa velikom trpezom. Deo trpeze bila je i torta, napravljena, u čast njenog zeta Vase.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)