ŠNENOKLE Starinska poslastica iz bakine kuhinje koja vraća u detinjstvo

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Donosimo vam stari, tradiocionalni recept za šnenokle.

šnenokle
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 12 supenih kašika šećera
  • 1 supena kašika brašna
  • 2 kesice vanil šećera

Priprema

U jednu šerpu sipajte mleko pa stavite na vatru da provri. Dodajte vanilin šećer i 3 kašike šećera. Zasebno umutite čvrst sneg od 6 belanaca i 3 kašike šećera.  Knedle od belanaca vadite kašikom pa ih spuštajte u mleko.  Kuvajte lagano jednu stranu 3 minuta pa okrenite kašikom na drugu stranu i kuvajte još toliko. Vadite kuvane knedle pa ih ređajte u činiju. Zaseno umutite 6 žumanaca sa 6 kašika šećera i kašikom brašna , pa uz neprestano mešanje, dodajte u mleko u kome ste kuvali knedle. Kuvajte i mešajte sve dok se ne dobije ujednačen gust krem. Sipajte vruć krem preko kuvanih knedli pa ostavite da se prohladi. Bon appetit!
 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

Komentari (0)

Loading