KRALJEVSKI KOLAČ PRAVI RAJ ZA NEPCA Sa hrskavom korom i bogatim nadevom
Zagrejaće vam dušu i telo, sladak i neodoljiv.
Potrebno je
- 450 grama gotovog lisnatog testa
Za nadev:
- 100 grama bademovog brašna
- 100 grama šećera
- prstohvat soli
- korica od pola pomorandže
- 100 grama maslaca sobne temperature
- 2 velika jaja
- 2 kafene kašike ruma
- 1/8 kafene kašike ekstrakta badema
- 1 badem
Priprema
U mikseru pomešajte bademovo brašno, šećer, so i koru pomorandže. Potom dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok ne dobijete glatku smesu. U smesu dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smesu i stavite je u frižider. Na radnoj površini posutoj brašnom razvucite lisnato testo u dva kruga prečnika oko 25 centimetara. Za to će vam pomoći kalup za kolače. Svaki komad lisnatog testa stavite na papir za pečenje i vratite u frižider na pola sata. Premažite nadev preko sredine lisnatog testa, položite badem u željeni deo kolača i preklopite ga drugim komadom lisnatog testa. Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mesta na ivici kolača bez nadeva i dobro zalepiti ivice s vodom kako krem ne bi iscurio iz kolača tokom pečenja. Tako pripremljeni kolač vratite u frižider na pola sata. Kolač stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu pećnicu na 180 stepeni Celzijusa oko 30 minuta, dok lisnato testo ne potamni na vrhu i po ivicama. Poslužite toplo.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)