BELI EGIPAT TORTA Fenomenalna poslastica izmišljena za uživanje, ukusa koji se voli i pamti

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Očaravajući kremasti spoj slatkih ukusa.

beli egipat torta
Shutterstock

Potrebno je
Za kore:

  • 11 belanaca
  • 11 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 11 kašika mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za žuti fil:

  • 800 ml mleka
  • 11 žumanaca
  • 9 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g bele čokolade
  • 8 kašika gustina
  • 100 g margarina

Za beli fil:

  • 300 ml slatke pavlake
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 g mlevenih lešnika

Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore. 
Za žuti fil, umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodajte fil, dobro promešajte i vratite na ringlu. Kuvajte nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite. Za beli fil, umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte. Prvu koru premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading