BELI EGIPAT TORTA Fenomenalna poslastica izmišljena za uživanje, ukusa koji se voli i pamti
Očaravajući kremasti spoj slatkih ukusa.
Potrebno je
Za kore:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 11 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za žuti fil:
- 800 ml mleka
- 11 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g bele čokolade
- 8 kašika gustina
- 100 g margarina
Za beli fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 g mlevenih lešnika
Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 15 minuta. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore.
Za žuti fil, umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodajte fil, dobro promešajte i vratite na ringlu. Kuvajte nekoliko minuta uz neprestano mešanje. Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite. Za beli fil, umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte. Prvu koru premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila.
Možda vas zanima:
TORTA BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANOSTI Zbog nje svaka dijeta pada u vodu
Svi će vam tražiti dodatno parče.
POSNA TORTA SA VIŠNJAMA MAMI NA PARČE VIŠE I dupla mera će biti malo
Ješćete je i mrsnim danima.
BRZA TORTA SA MALINAMA Gotova dok trepnete, a po ukusu joj nema ravne
Nema ko vam neće tražiti dodatno parče.
BELI EGIPAT ZA SVE SVEČANE PRILIKE Kremasta poslastica koja se topi u ustima
Svi će vam tražiti dodatno parče.
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Torta Šeherezada koja se ne peče: Kremasta poslastica koja se brzo pravi, a još brže pojede!
Ako tražite brz i jednostavan desert koji izgleda impresivno, a ne zahteva pečenje, torta Šeherezada je pravi izbor!
Komentari (0)