DRUGAČIJI KOLAČ Sa limunom i borovnicom, ko bi se setio a super je kombinacija

Ivana Pavlović

11:00

Slatki kutak 0

Neodoljivog ukusa koji se pamti i voli, zato najbolje odmah stavite duplu meru.

desert od limuna i borovnica
Shutterstock

Potrebno je
Za podlogu:

  • 200 g mlevenog keksa 
  • 120 g otopljenog putera ili margarina
  • 1 kašika mleka

Za jogurt kremu od limuna:

  • 350 g grčkog jogurta
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • sok i rendana korica jednog limuna
  • 1 kašičica arome vanile
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kesica želatina – 10 g

Još:

  • 200 g borovnica

Za dekoraciju:

  • kriške limuna
  • borovnice

Priprema:
Podloga: Puter otopite u šerpici i ostavite sa strane da se malo prohladi. Keks sameljite u secku. Dodajte otopljeni puter i kašikom dobro izmešajte. Na kraju dodajte i kašiku mleka i sjedinite. Obruč prečnika 22 cm stavite na odgovarajuću tacnu i rasporedite smesu za podlogu. Dobro utapkajte prstima ili čašom. Pripremljenu podlogu stavite u frižider dok pripremate kremu.
Jogurt krema od limuna: Stavite u plastičnu posudu grčki jogurt, kiselu pavlaku i šećer u prahu pa žicom izmešajte. Limun dobro operite i narendajte koricu. Iscedite sok i dodajte u posudu sa jogurtom. Na kraju dodajte aromu vanile i sve izmešajte žicom. U posebnoj posudi mikserom umutite slatku pavlaku, ali tako da ostane mekša. Dodajte je prethodnoj smesi i sve kašikom sjedinite lagano mešajući. Želatin pripremite prema uputstvu sa kesice. Dakle, prelijte ga sa četiri kašike hladne vode, ostavite par minuta da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. Prvo u posudicu sa želatinom dodajte 2-3 kašike kreme i odmah žicom energično mešajte, pa sjedinite sa ostatkom kreme i sve dobro izmešajte. Na ovaj način ćete izbeći rizik da vam se u kremi stvore grudvice od želatina ako biste ga dodali direktno u posudu sa kremom.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading