SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne

Ivana Pavlović

16:00

Slatki kutak 0

Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.

moskva šnit
Shutterstock

Reforma torta

Sastojci:
Za kore:

  • 250 g mlevenih oraha
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera

Za fil:

  • 250 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 10 žumanca
  • 10 kašika šećera

Za glazuru:

  • 100 g čokolade
  • 50 g margarina
  • 2 kašike mleka
  • 1 kašika šećera
  • 1 jaje

Priprema:
Kore: Umutite 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Lagano umešajte 125 g mlevenih oraha. Pleh od šporeta obložite papirom za pečenje, sipajte smesu i pecite koru u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12 minuta. Na isti način pripremite drugu koru. Fil: Žumanca umutite penasto sa šećerom, pa skuvati na pari uz mešanje. Kada se zgusnu dodajte čokoladu. Kuvajte dok se fil ne zgusne. Umutite penasto margarin i dodajte ohlađenom filu od žumanaca. Mutite mikserom da se sjedine. Ređanje: Kore presecite po dužini napola da dobijete četiri. Na tacnu stavite jednu koru, premažite trećinom fila, staviti drugu, pa fil, treću koru, fil i na kraju koru. Tortu nafilujte okolo osim poslednje kore. Ostaviti da se stegne u frižideru. Glazura: Mleko, šećer, margarin i čokoladu zajedno otopite na tihoj vatri. Prohladite, dodajte celo jaje, mikserom sjedinite i odmah sipajte preko torte.

Doboš torta

Sastojci:

  • 11 jaja
  • 250 g putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 10 kašika kristal-šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 kašika vanil-šećera

Priprema:
Kore: Umutite gust sneg od 7 belanaca i 7 kašika kristal-šećera. Dodajte jedno po jedno žumance uz mućenje. Dobro umućenoj masi dodajte 7 kašika brašna i kratko mutite. Ispecite 7 tankih kora u plehu koji ste podmazali uljem i posuli brašnom. Nakon svake ispečene kore pleh operite i podmažite.
Fil: Pomešajte 150 g šećera u prahu, 4 jaja i vanil-šećer i kuvajte na pari dok se ne zgusne. U ohlađen fil dodajte omekšalu čokoladu umućenu sa puterom. Sjedinite mikserom i nafilujte kore, osim poslednje. Glazura: U šerpi istopite 3 kašike šećera i odmah prelijte ravnomerno preko torte. Nožem koji ste umočili u istopljeni puter isecite glazuru u obliku komada torte.

Vasina torta

Sastojci:

Za koru:

  • 6 kašika samlevenih badema
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 kašika brašna

Prvi fil:

  • 4 žumanca
  • 200 g mlevenih oraha
  • 150 g putera
  • 125 ml mleka
  • 3 štangle čokolade
  • 1 kašika šećera
  • 4 kašike šećera
  • rendana kora i sok od 1 pomorandže

Drugi fil:

  • 250 g šećera
  • 6 belanaca

Priprema:
Kora: Umutite žumanaca sa šećerom penasto. Dodajte brašno i badem. Na kraju umešajte čvrsto ulupan sneg od belanaca. Sipajte u podmazan kalup za tortu i pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni. Prvi fil: U šerpu stavite mleko, šećer i orahe i mešajte na tihoj vatri. Posebno umutite žumanca sa šećerom. Dodajte u prohlađen fil od oraha. Dodajte rendanu koru i sok od pomorandže i istopljenu čokoladu. Na kraju dodajte umućen puter i sjedinite mikserom, pa stavite preko kore. Drugi fil: Skuvajte šećer sa dve čaše vode da bude gusto kao med. Umutite belanca u čvrst sneg, pa mutiti na pari polako, dodajući ukuvani sirup od šećera dok se masa ne zgusne. Tada sklonite sa šporeta i mutiti dok se ne ohladi. Sipajte preko prvog fila. Po želji ukrasite seckanim orasima.

Moskva šnit

Sastojci:
Kore:

  • 12 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • 3 kašike brašna

Fil:

  • 12 žumanaca
  • 500 g šećera
  • 250 g putera
  • 250 g slatke pavlake
  • 500 g očišćenih višanja iz kompota (ili odleđenih)
  • 1 manja konzerva kompota od ananasa
  • 200 g pečenog lešnika ili badema

Priprema:
Kore: Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Umešajte orahe i brašno. Podelite na tri dela i ispecite kore u podmazanom plehu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Fil: Penasto umutite žumanca sa šećerom i skuvajte na pari. Kada se krem zgusne, sklonite i pustite da se ohladi, pa dodajte penasto umućen puter i posebno umućenu slatku pavlaku. Višnje ocedite, ananas iseckajte na komadiće. Kore filujte kremom, poređajte voće i pospite seckane pečene lešnike ili bademe. Treću koru nafilujte kremom i pospite lešnicima ili bademom.

Možda vas zanima:

trileće

OČARAVAJUĆE TRILEĆE SAVRŠENO ZA ROĐENDAN Recept pevačice Marine Tadić svi hvale, a evo i zašto

15:06

19 novembar, 2024

Slatki kutak

Marina Tadić, pevačica koja je u septembru izbacila novi album „Rođendan“, sa ushićenjem očekuje decembar kada će solističkim koncertom u Mts dvorani obeležiti 20 godina muzičke karijere. Njene stare pesme, među kojima se izdvaja „Još sam ona stara“, publika podjednako voli kao i pre deceniju i po, te nema sumnje da će uglas sa njom pevati najveće hitove. Iako se po njenoj liniji to nikad ne bi reklo, nekadašnja profesorka fizičkog i diplomirani difovac, upravo je majstor za deserte. Majka ćerkice Vere i supruga advokata Uroša ne krije da su joj specijalitet lazanje, kolač sa malinama i trileće.

Komentari (0)

Loading