DESERTI SA BELOM ČOKOLADOM Rapsodija različitih sastojaka koji pomeraju granice dobrog ukusa!
Neodoljivi kolači nestaće sa stola odmah, a pogodni su za svaku priliku.
Beli tiramisu
Potrebno je
Za koru
- 400 g piškota
- 50 g rendane bele čokolade
Za fil sa belom čokoladom
- 250 g maskarpone sira
- 400 g grčkog jogurta
- 50 g prah šećera
- 100 g otopljene bele čokolade
- 250 ml slatke pavlake
Za malina fil
- 500 g malina (možete da koristite i smrznute)
- 1 kašika limunovog soka
- 50 g šećera u prahu
Priprema
U jednoj posudi umutite maskarpone sir, grčki jogurt i šećer u prahu. Otopite čokoladu na pari pa dodajte u smesu. Zasebno umutite slatku pavlaku pa je dodajte filu. Blenderom izblendajte maline (ako koristite smrznute prvo ih odledite), limunov sok i šećer u prahu. U kalup obložen pek papirom ređajte pola malina fila pa red piškota, polovinu belog fila, drugu polovinu malina fila, pa ostatak belog fila. Pospite rendanom belom čokoladom pa ostavite nekoliko sati u frižideru, da piškote omekšaju. Secite i služite.
Mafini sa belom glazurom
Potrebno je
- 200 ml jogurta
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 4 kašike ulja
- 2 jaja
- 100 g bele čokolade
- 50 g mlevenih lešnika
Priprema:
Otopite čokoladu na pari i zagrejte rernu. Pomešajte brašno i prašak za pecivo. Umutite u posebnoj činiji jaja, jogurt, šećer, vanilin šećer i ulje, pa ubacite i pomešano brašno i prašak za pecivo. Testo sipajte u kalup za mafine koji ste nauljili i posuli brašnom. Pecite do 20 minuta, dok ne porumene, pa kad se prohlade, vadite ih iz kalupa. Otopite belu čokoladu pa prelijte preko mafina. Po želji ukrasite lešnicima ili nekim voćem.
Beli lava kolač
Potrebno je
- 150 g bele čokolade
- 120 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 70 g brašna
- 2 jaja
- 1 žumance
- 1 kašika ekstrakta vanile
- malo višanja za ukrašavanje
Priprema:
Čokoladu sa puterom otopite na pari. Dodajte im jaja. žumance i ekstrakt vanile, pa umutite mikserom. Dodajte smesi brašno i šećer i mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Sipajte u keramičke posudice za lava kolač poređane u pleh. Pecite ih na 200 stepeni oko 10 minuta kako bi unutrašnjost ostala tečna. Kada se prohlade, prevrnite ih na tanjir. Po želji dodajte kuglu sladoleda ili neko voće.
Triolada
Sastojci:
Za koru:
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
Za beli fil:
- 250 g bele čokolade
- 125 ml slatke pavlake
- 1 želatin
- 275 ml slatke pavlake
- Za mlečni deo:
- 200 g mlečne čokolade
- 125 ml pavlake za šlag
- 1 želatin
- 175 ml slatke pavlake
Za tamni deo:
- 200 g crne čokolade
- 125 ml pavlake za šlag
- 1 list želatina
- 125 ml slatke pavlake
Za sirup za koru:
- 50 g šećera
- 50 ml vode
Priprema:
Umutite belanca sa tri kašike šećera. Pomešajte žumanca sa uljem, sipajte preko belanaca i mešajte varjačom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i kakaoom i umešajte lagano u prethodnu smesu. Pecite koru na 180 stepeni oko 25 minuta. Ostavite da se skroz ohladi. Sva tri fila se prave na isti način, samo svakom dodajete drugu čokoladu. Pomešajte prvo 125 ml slatke pavlake sa izlomljenom čokoladom i zagrevajte da se otopi, a da ne proključa. Ostavite da se potpuno ohladi. Razmutite želatin sa 40 ml vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Kada odstoji, polako ga zagrevajte da se skroz otopi, a da ne provri. Prohladite ga i umutite ostatak slatke pavlake i uzmite dve kašike pavlake i dodajte želatinu, pa izmešajte da se sjedini. Tu smesu istresite u čokoladni deo krema i izmešajte, pa onda sve zajedno istresite u umućenu slatku pavlaku. Preko kore u kalupu nanesite najpre najtamniji fil, a potom mlečni i zatim beli. Ostavite tortu da se stegne, pa dekorišite glazurom od čokolade.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
PITA SA JABUKAMA Pravi se od 5 sastojaka, a ukusa kao da ste se trudili satima
Brza pita jednostavne pripreme oduševiće sve sladokusce.
TIRAMISU KUGLICE Mekane kao oblak, a savršeno se slažu sa šoljicom kafe, za sve prilike
Slatki zalogajčići nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
Komentari (0)