MANASTIRSKI KOLAČ Posan na vodu a mekan i neodoljiv, najbolje stavite duplu meru

Ivana Pavlović

19:00

Slatki kutak 0

Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.

manastirski kolač
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100 g šećera
  • 200 g seckanih oraha
  • 200 g urmi
  • 200 g suvog grožđa
  • 5 kašika džema od kajsije
  • 1 pomorandža (sok)
  • 1 kašičica cimeta
  • 500 ml mlake vode
  • 4 kašike džema od kajsije

Priprema:
Suvo grožđe uvaljajte u brašno, protresite kroz prste da otpadne višak brašna. Urmama izvadite koštice, iseckajte ih, uvaljajte ih u brašno, protresite među prstima i odložite sa strane. Iseckajte orahe. Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i soda bikarbonom, šećer, seckane orahe, urme, suvo grožđe i cimet. Dodajte sok od pomorandže i džem od kajsija koji ste pomešali sa 100 ml mlake vode. Malo po malo dodajte ostatak mlake vode uz mešanje varjačom. Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom koji ste pomešali sa 50 ml mlake vode pa ga vratite u rernu na još 10 minuta. Po želji pečen kolač pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.

Komentari (0)

Loading