BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.
Potrebno je
- 500 g tankih kora za pitu
Za fil
- 150 g otopljenog margarina
- 150 g oraha
- malo cimeta
- kašika i po šećera
Za sirup
- 300 g šećera
- 300 g vode
- 5 kašika meda
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika soka od pomorandže
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Od šećera, vode, meda, limunovog i pomorandžinog soka skuvajte jak sirup. U jednoj posudi sjedinite orahe, cimet, šećer sa otopljenim margarinom, da dobijete fil. Podelite fil na 3 dela. Kore podelite na 4 dela. Premažite svaku koru sa margarinom, pa ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ređajte kora fil pa tako sve dok ne utrošite sav materijal. Završite korom. Oštrim nožem isecite baklavu na rombove, pa je obilno poprskajte vodom. Pecite baklavu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da upije sok.
Možda vas zanima:
ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet
Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade
BAKLAVA SA ORASIMA PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Biće mekana i sočna, nema ko će joj odoleti
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
POSNA BAKLAVA S ČOKOLADOM Hrskava, kremasta i očaravajuća
Napravite baklavu sa čokoladom, potpuno je drugačija od one klasične. Nećete moći da joj odolite, zato stavite odmah duplu meru.
POSNI SLAVSKI KOLAČ PO RECEPTU STAROM 50 GODINA Jedini recept koji vam je potreban
Gosti će biti oduševljeni ukusom.
BOMBICE OD BADEMA ZA NAJLEPŠU POSNU SLAVU Prave se maltene same, a svi ih vole
Savršeno idu uz čaj ili kafu.
BAKIN KOLAČ SA JOGURTOM MIRIŠE NA DETINJSTVO Zbog njega se krši svaka dijeta
Mirisan i sladak, nema ko će mu odoleti.
ČOKO KIKIRIKI TORTA ZA SVETOG NIKOLU Pravi se maltene sama, a po ukusu joj nema ravne
Može i dete da je napravi, a svaki zalogaj miluje nepca.
POSNI TIRAMISU ZA PRAVE KAFOLJUPCE Kolač zbog kog i komšije dolaze nepozvane
Kremast i sočan, i savršeno ide uz šoljicu kafe.
Komentari (0)