KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani

Ivana Pavlović

10:00

Slatki kutak 0

Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.

žuti brauni
Shutterstock

Žuti brauni
Sastojci:

  • 100 g brašna
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • kora jednog limuna
  • 2 kašike limunovog soka

Za preliv:

  • 100 g šećera u prahu
  • 3-4 kašike limunovog soka

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite mali pleh dimenzija 20 x 20 cm. Pomešajte brašno, šećer i so. Posebno umutite žicom jaja, koru i sok limuna. Pomešajte obe mase i sipajte u pleh. Pecite oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa prelijte glazurom od šećera i limunovog soka.

Tart
Sastojci:
Za koru

  • 200 g brašna
  • 100 g putera (sobne temperature)
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • 1 jaje

Za fil

  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • sok i kora od 2 limuna

Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte iseckani puter i trljajte ga prstima s brašnom dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje, pa umesite testo. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru najmanje 30 minuta. Razvucite testo u kalup za tart prečnika oko 23 cm i utisnite ga u kalup, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Dok se korica hladi, pripremite fil od limuna: U posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte sok i koricu od limuna i sve skuvajte na pari. Prelijte fil preko ohlađene kore od limuna i poravnajte površinu. Stavite tart u frižider da se stegne bar 2 sata pre posluživanja.

 

Čizkejk
Sastojci:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 150 g putera
  • 700 g krem sira
  • 100 g kristal-šećera
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 ml soka od limuna
  • kora od jednog limuna

Priprema:
Puter istopite na tihoj vatri, dodajte keks i šećer, pa dobro izmešajte. Sipajte u kalup za tortu i oblikujte koru. Dobro pritisnite šakama odozgo i stavite u frižider. Umutite mikserom maskarpone sa šećerom u prahu. Dodajte rendanu koru i sok od limuna. Sipajte fil preko kore, izravnajte i stavite u frižider da se stegne.

Kuglof
Sastojci:

  • 250 grama omekšalog margarina (za podmazivanje kalupa)
  • 250 grama glatkog brašna
  • 1 i po kašičica praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 225 grama šećera u prahu
  • narendana korica od 3 limuna
  • 4 jaja

Sastojci za sirup:

  • 100 grama šećera u prahu
  • sok od 3 limuna
  • 80 grama šećera u prahu
  • hladna voda

Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Mikserom mutite margarin, šećer i koricu limuna dok ne dobijete bledu i glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Postupno dodajte brašno, pa izmešajte drvenom kašikom. Smesu prelijte u namašćeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Za to vreme pripremite sirup, tako što ćete pomešati šećer sa sokom limuna u posudi, te zagrejte do ključanja. Kuvajte dva, tri minuta, a zatim sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Pečen i lagano ohlađen kuglof prelijte sirupom i ostavite ga u kalupu još 15 minuta.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading