KOLAČI SA LIMUNOM U SAVRŠENOM SLATKO-KISELKASTOM SPOJU Osvežavajući i lagani
Žuti brauni, tart sa limunom, čizkejk ili kuglof, osvojiće i one koji ne vole slatko.

Žuti brauni
Sastojci:
Možda vas zanima:

FENOMENALNI KOLAČI SA MAKOM Lagani i izdašni a neodoljivo ukusni
Ako volite mak, ove kolače ćete da obožavate. Najbolje stavite odmah duplu meru.

NAJLEPŠI KOLAČI SA MEDOM Tope se u ustima, a priprema je jednostavna
Starinski kolač sa orasima, čoko kocke, egipatski kolač, medenjaci ili makovnjača, šta god da izaberete nećete da pogrešite.

POSNE BRESKVICE Sitni kolači savršeni za svaku svečanost, ukusa koji se pamti
Savršeni za svečanu i slavsku trpezu, najbolje odmah stavite duplu meru.

NAJSLAĐI EKLERI Sa bogatim punjenjem i preliveni čokoladom, za pravo uživanje
Najbolje služite uz šolju kafe.
- 100 g brašna
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 2 jaja
- kora jednog limuna
- 2 kašike limunovog soka
Za preliv:
- 100 g šećera u prahu
- 3-4 kašike limunovog soka
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite mali pleh dimenzija 20 x 20 cm. Pomešajte brašno, šećer i so. Posebno umutite žicom jaja, koru i sok limuna. Pomešajte obe mase i sipajte u pleh. Pecite oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi, pa prelijte glazurom od šećera i limunovog soka.
Tart
Sastojci:
Za koru
- 200 g brašna
- 100 g putera (sobne temperature)
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 jaje
Za fil
- 4 jaja
- 150 g šećera
- sok i kora od 2 limuna
Priprema:
U većoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte iseckani puter i trljajte ga prstima s brašnom dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje, pa umesite testo. Oblikujte ga u loptu, zamotajte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru najmanje 30 minuta. Razvucite testo u kalup za tart prečnika oko 23 cm i utisnite ga u kalup, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180 stepeni. Dok se korica hladi, pripremite fil od limuna: U posudi umutite jaja sa šećerom, dodajte sok i koricu od limuna i sve skuvajte na pari. Prelijte fil preko ohlađene kore od limuna i poravnajte površinu. Stavite tart u frižider da se stegne bar 2 sata pre posluživanja.
Čizkejk
Sastojci:
- 300 g mlevenog keksa
- 150 g putera
- 700 g krem sira
- 100 g kristal-šećera
- 100 g šećera u prahu
- 100 ml soka od limuna
- kora od jednog limuna
Priprema:
Puter istopite na tihoj vatri, dodajte keks i šećer, pa dobro izmešajte. Sipajte u kalup za tortu i oblikujte koru. Dobro pritisnite šakama odozgo i stavite u frižider. Umutite mikserom maskarpone sa šećerom u prahu. Dodajte rendanu koru i sok od limuna. Sipajte fil preko kore, izravnajte i stavite u frižider da se stegne.
Kuglof
Sastojci:
- 250 grama omekšalog margarina (za podmazivanje kalupa)
- 250 grama glatkog brašna
- 1 i po kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 225 grama šećera u prahu
- narendana korica od 3 limuna
- 4 jaja
Sastojci za sirup:
- 100 grama šećera u prahu
- sok od 3 limuna
- 80 grama šećera u prahu
- hladna voda
Priprema:
Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo. Mikserom mutite margarin, šećer i koricu limuna dok ne dobijete bledu i glatku smesu. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Postupno dodajte brašno, pa izmešajte drvenom kašikom. Smesu prelijte u namašćeni kalup i pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta. Za to vreme pripremite sirup, tako što ćete pomešati šećer sa sokom limuna u posudi, te zagrejte do ključanja. Kuvajte dva, tri minuta, a zatim sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Pečen i lagano ohlađen kuglof prelijte sirupom i ostavite ga u kalupu još 15 minuta.

ČUPAVI KOLAČ OD BUNDEVE Mirisan i mekan kao pamuk, za prave sladokusce
Mirisni desert oduševiće i one koji ne vole bundevu.

KOLAČ OD POMORANDŽE Aromatični desert koji uspeva svima, nema ko vam neće tražiti recept
Pravi se lako, a osvežiće vas u trenu.

SLATKA PROJA SA DŽEMOM Klasik na drugačiji način, po receptu bez mane
Ako volite klasičnu proju, njenu slatku verziju ćete obožavati.

ČERVIŠ Čuveni nemački desert s višnjama koji se topi u ustima
Sladak i ukusan, pravićete stalno.

VOĆNI KOLAČ ZA PRAVE SLADOKUSCE Mekan i sočan, u savršenom spoju ukusa
Priprema je jednostavna, a ukus neverovatan.
Komentari (0)