RUSKA SALATA Očaravajuća starinska poslastica koja budi uspomene, skupog ukusa koji se pamti
Savršen spoj različitih ukusa, sa orasima i žele bonbonama, u torti za pamćenje.
Potrebno je
3 biskvita
za jedan biskvit je potrebno:
- 4 belanca
- 2 žumanca
- 4 kašike šećera
- 2 kašike mlevenih oraha
- 2 kašike brašna glatko tip 400
Za fil:
- 750 ml mleka
- 6 žumanca
- 6 kašika šećera
- 2 vanilin šećera
- 5 kašika ostrog brašna
- 250 g margarina ili maslaca
- 250 g šećera u prahu - za margarin
- 100 g seckanih oraha
- 100 g seckanih žele bombona
- 100 g suvog grozđa
Priprema
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite belanca sa šećerom. Dodajte 2 žumanca pa sjedinite mikserom. Zasebno pomešajte orahe sa brašnom pa dodajte lagano u smesu. Sjedinite lagano varjačom, a ne mikserom. Kalup obložite papirom za pečenje. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak još 2 puta, da dobijete 3 biskvita. Pečene biskvite ostavite da se prohlade, izvadite iz kalupa, poređajte na tacnu i ostavite da se skroz ohlade. Umutite žumanca, dodajte šećer i vanilin šećer. Sipajte mleko i dodajte oštro brašno. Lagano umutite. Mleko stavite u šerpu da proključa, pa dodajte fil i ukuvajte, da bude kao puding. Pokrijte folijom i ostavite da se prohladi. Margarin umutite sa šećerom u prahu. Dodajte po malo fila i mutite dok ne dobijete kremastu smesu. Odvojite jednu trećinu fila a u ostale dve trećine dodajte seckane orahe, žele bonbone i suvo grožđe. Filujte redosledom kora-fil sa dodacima-kora-fil sa dodacima-kora-žuti fil. Filujte tortu sa strane. Pospite mlevenim orasima i rendanom čokoladom. Bon appetit!
RUM KOLAČ Brzinski desert koji se ne peče, a mekan kao duša, savršen za hladne dane
Fenomenalan desert osvojiće i one izbirljive.
BRZI LAVA KOLAČ Idealan za početnike u kuhinji i dolazak iznenadnih gostiju, a preukusan
Neodoljivi kolač topi se u ustima, a uspeva svima.
KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Desert mekan kao duša koji budi sva čula
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
PITA OD DUNJA Savršen recept Marte Stjuart za poslasticu od koje će vam poći voda na usta
Recept čuvene američke kuvarice oduševiće i one koji ne vole slatko.
Komentari (0)