RUSKA SALATA Očaravajuća starinska poslastica koja budi uspomene, skupog ukusa koji se pamti

Ivana Pavlović

10:07

Slatki kutak 0

Savršen spoj različitih ukusa, sa orasima i žele bonbonama, u torti za pamćenje.

torta ruska salata
Printscreen/Youtube

Potrebno je

3 biskvita

za jedan biskvit je potrebno:

  • 4 belanca
  • 2 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna glatko tip 400

Za fil:

  • 750 ml mleka
  • 6 žumanca
  • 6 kašika šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 5 kašika ostrog brašna
  • 250 g margarina ili maslaca
  • 250 g šećera u prahu - za margarin
  • 100 g seckanih oraha
  • 100 g seckanih žele bombona
  • 100 g suvog grozđa

Priprema

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Umutite belanca sa šećerom. Dodajte 2 žumanca pa sjedinite mikserom. Zasebno pomešajte orahe sa brašnom pa dodajte lagano u smesu. Sjedinite lagano varjačom, a ne mikserom. Kalup obložite papirom za pečenje. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite postupak još 2 puta, da dobijete 3 biskvita. Pečene biskvite ostavite da se prohlade, izvadite iz kalupa, poređajte na tacnu i ostavite da se skroz ohlade. Umutite žumanca, dodajte šećer i vanilin šećer. Sipajte mleko i dodajte oštro brašno.  Lagano umutite. Mleko stavite u šerpu da proključa, pa dodajte fil i ukuvajte, da bude kao puding. Pokrijte folijom i ostavite da se prohladi. Margarin umutite sa šećerom u prahu. Dodajte po malo fila i mutite dok ne dobijete kremastu smesu. Odvojite jednu trećinu fila a u ostale dve trećine dodajte seckane orahe, žele bonbone i suvo grožđe. Filujte redosledom kora-fil sa dodacima-kora-fil sa dodacima-kora-žuti fil. Filujte tortu sa strane. Pospite mlevenim orasima i rendanom čokoladom. Bon appetit!

 

 

Komentari (0)

Loading