MRVIČASTI KOLAČ SA SMOKVAMA Drugačiji i poseban, nećete moći da stanete na samo jednom parčetu

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Ako volite smokve, ovaj kolač ćete praviti stalno.

mrvičasti kolač sa smokvama
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 jaja
  • 1 šolja biljnog ulja
  • pola šolje šećera
  • pola šolje smeđeg šećera
  • pola šolje vode
  • 1 ½ kašičice ekstrakta vanile
  • 2 šolje višenamenskog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 1 ¼ kašičice mlevenog kardamoma
  • 10 svežih smokava 

Mrvice:

  • pola šolje višenamenskog brašna
  • pola  kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 kašike belog šećera
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • ¼ kašičice cimeta
  • 5 kašika rastopljenog putera
  • pola šolje seckanih oraha

Priprema

Rernu zagrejte na 175 stepeni.  U jednoj posudi pomešajte jaja, ulje, šećer, vodu i ekstrakt vanile. Dobro umutite, pa ostavite sa strane. Zasebno, u manjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kardamom. Mikserom sjedinite. Zatim, dodajte suve sastojke mokrim sastojcima i sve lagano mikserom sjedinite. Pleh obložite papirom za pečenje. Smesu preručite u pleh, pa po vrhu poređajte smokve isečenom stranom na gore, u krug.  U jednoj posudi umutite brašno, so, prašak za pecivo, so, šećer i cimet dok se ne dobijete kompaktnu smesu. Umešajte otopljeni puter i mešajte viljuškom dok se ne formira mrvica. Onda dodajte orahe. Mrvice pospite preko smokvi i kolača. Pecite oko 50 do 60 minuta, u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Čačkalicom proverite da li je kolač pečen.  Pustite da se kolač prohladi, pa služite uz prilog po želji. Bon appetit!

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading