ALEKSANDRINA ŠTRUDLA SA VIŠNJAMA RAJ ZA ČULA Nestaće sa stola odmah, a sočna i slatka

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu mirisnu poslasticu po receptu Aleksandre Simić iz Pećinaca

štrudla sa višnjama
privatna arhiva/Aleksandra Simić
štrudla sa višnjama privatna arhiva/Aleksandra Simić
 

Piše: Ivana Pavlović

Za ovaj savršen spoj hrskavih kora i sočnog voćnog fila, u poslastici koja se ne odbija, recept nam je dala Aleksandra Simić, autorka Instagram profila „iz ugla jedne studentkinje“ i master inženjer menadžmenta. Uz posao projekt menadžera Aleksandri je kuvanje hobi koji je odavno prerastao u ljubav, pa tako sa velikom pažnjom iznenađuje svoje verne pratioce novim jelima. Porodica i prijatelji su joj najveća podrška, a talenat za kuvanje je nasledila od majke.  


Koja je tajna savršene štrudle?
Tajna savršene štrudle jeste ljubav i puuuno višanja. Obožavam ih i jedan od mojih omiljenih kolača sa višnjama jeste upravo ova štrudla. Brzo i lako se sprema i provereno svima uspe. 

Koji trik koristite da korica na štrudli ne pukne?
Mislim da je najbitnije uviti je što čvršće i time osigurati da fil ne iscuri. Ali ako niste sigurni i ne znate da napravite domaće testo, sa štrudlom od gotovih kora nema greške. Tu se ne morate brinuti oko toga da li će vam pući kora ili ne.

Kako da fil ispadne sočan?
Ukoliko su u pitanju voćni filovi, mislim da tu najveću ulogu igra slatkoća samog voća. Potrebno je birati kvalitetne sastojke i ja sam uvek za to da ne treba štedeti na količini fila, to je nešto što kolač ili tortu čini posebnom i tako ukusnom.

Da li bi štrudla bila podjednako ukusna i sa drugim voćem?
Naravno, može i sa jabukama, šljivama, suvim grožđem. Takođe, može i sa keksom i kremom, ali prednost definitivno dajem višnjama.

Da li smatrate da je bolje koristiti puter, margarin, mast ili ulje?
Sve je stvar navike i ko šta više voli da koristi tokom spremanja, ali ja uglavnom koristim margarin ili ulje za kolače, pite, pogače, kiflice. Ali kada su kuvana jela u pitanju, tu prednost uvek dajem masti, pogotovo kada dinstam luk, pržim meso ili spremam neka domaća jela, kao što su grašak, boranija, musaka od krompira. Ovo sam od mame naučila i nastavila da praktikujem u svojoj kuhinji. 

Da li ste nekada pravili slane štrudle?
Jesam, i sastojci za samo testo se ne razlikuju od testa za slatke štrudle osim u količini šećera i soli. Ali ono što se razlikuje i što volim da uradim jeste da napravim svoje domaće lisnato testo. Ono daje mekoću i štrudla ne bude suva ni drugi dan. Testo podelim na 5-6 delova i svaki deo rastanjim, narendam zaleđeni margarin i ređam jedno na drugo. Potom ponovo pređem oklagijom i kreće filovanje. Za fil uglavnom koristim pavlaku, pečenicu, kobasicu, a može se dodati i sir, kečap, pečurke...

Da li ste nekada pravili posnu verziju ove poslastice?
Nisam, jer ovu štrudlu čini tako mekanom i sočnom baš taj fil od jogurta, jaja, prezli. Ali ukoliko neko želi posnu verziju, onda može napraviti pitu sa višnjama, koristeći dve kore koje se prvo premazuju smesom od ulja i vode, a potom se stavlja voće po želji i šećer. Uvije se i poređa u tepsiju. Na kraju se ponovo premaže uljem i na pečenje oko 20-25 minuta na 200 stepeni.

Koje je najbolje jelo koje ste probali od svih?
Veliki sam gurman i baš volim da jedem i otkrivam nova mesta u gradu, ali najlepša hrana je kod mame, naravno. Nema ništa lepše od domaće vruće pogače, sarme, pohovanog mesa, domaće supe. Tako da moja prednost uvek ide domaćim jelima i kolačima.

Koje jelo vam nije uspelo, pa ste sastojke morali da bacite?
Mislim da do sada nisam bacila nijedno jelo, ali to ne znači da su mi sva jela bila baš uspešna. Uvek gledam da ispravim stvar i da ne bacam hranu, to baš ne volim. Ono što mi se često može desiti jeste da zaboravim da stavim so, ali to je bar lako ispraviti. Kada se nešto peče, obavezno navijem alarm da ne zaboravim da izvadim i da ne zagori. Kada pravim kolače, tu je uvek obavezan recept da pratim, ali za slana jela mogu i iz glave.

Da treba da napravite večeru za važne goste, koje predjelo, glavno jelo i desert biste im spremili?
Za predjelo domaća pogača i gibanica, mimoza salata ili salata sa prazilukom, sirom i pečenicom. Glavno jelo lovačke šnicle i pire krompir, a za desert Moskva šnit torta (moja omiljena). Ovo je nešto što ja najviše volim da jedem i što znam da spremim, pa se iz tog razloga ne bih se bojala da li će uspeti ili ne.

Recept 
Štrudla sa višnjama
Sastojci:

  • 1 gotove kore
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 čaše jogurta
  • 2 vanil-šećera
  • 3 jajeta
  • 200 g griza
  • 500 g višanja

Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi sjedinite šećer, ulje, prašak za pecivo, jogurt, vanil-šećer, jaja i griz. Zatim, uzmite 5 kora i svaku premažite sa 4-5 kašika fila, pa ređajte jednu na drugu, a na petu dodajte i višnje. Umotajte i stavite u tepsiju. Postupak ponavljajte dok se fil ne potroši. Pecite oko 25 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Prijatno!

@moja.trpeza Jedan čovek je punih mesec dana, svaki dan, jeo po 24 jaja #mojatrpeza #trpeza #hrana #jaja #fyp #foryoupage #foryou #fypシ ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading